Regn och kolera drabbar flyktingar i Kenyas läger
Somaliska flyktingar väntar i gryningen på att få registrera sig den 2 augusti 2011 i Dadaab-flyktingläger. (Foto: Tony Karumba / AFP / Getty Images)


Förutom säkerhetsfrågor orsakar kraftiga regn problem för migranter och hjälparbetare vid Kenyas Dadaab-flyktingläger där man rapporterat om utbrott av kolera, uppger FN:s byrå för mänskliga rättigheter på tisdagen.

– Situationen har komplicerats av ett utbrott av kolera i lägren, som tros ha startat bland de nyanlända. De hade troligen fått det i Somalia eller på vägen till Dadaab, sade FN:s flyktingkommissariatets talesman Andrej Mahecic.

Enligt myndigheten finns det omkring 50 misstänkta fall av kolera i lägren, och tio bekräftade fall. En flykting har dött på grund av sjukdomen.

För verkligt svåra fall har FN:s flyktingorgan UNHCR och andra hjälporganisationer inrättat behandlingscenter för kolera runtom i lägret.

– Regn och översvämningar har påverkat lastbilstransporter av vatten till delar av lägren och vi är rädda för att vissa flyktingar använt förorenat vatten från översvämmade områden, sade Mahecic .

Verksamheten vid Dadaab i norra Kenya, som är det största flyktinglägret i världen, minskades något efter att hjälparbetare kidnappades av en militanta grupp för över en månad sedan.

Den kenyanska regeringen anser att gruppen al-Shabab ligger bakom bortförandet men den militanta gruppen har förnekat detta påstående.

Översatt från engelska.