Regissören Kaurismäki tävlar i Cannes
Finska regissören Aki Kaurismaki tävlar om Guldpalmen på Filmfestivalen i Cannes, med filmen Le Havre. (Foto AFP/Francois Guillot)


Aki Kaurismäki är återigen med och tävlar i filmfestivalen i Cannes. 2002 Vann han Grand Prix, det näst högsta priset på festivalen, för filmen ”Mannen utan minne”. I år tävlar han om Guldpalmen, som är det högsta priset.

Kaurismäki deltar med filmen ”Le Havre”. Den handlar om en skoputsare som försöker rädda ett flyktingbarn i den franska staden Le Havre. Det är Kaurismäkis andra franskspråkiga film. Den första var ”La Vie de Bohéme” från 1992. I den nya filmen får vi bland annat se den franska nya-vågen-skådespelaren Jean-Pierre Léaud som varit med i filmer som ”De 400 slagen”.

Le Havre får hård konkurrens, bland annat Lars von Triers undergångsfilm ”Melancholia” som delvis är inspelad i Trollhättan. Filmens rollista är, minst sagt, internationell. I rollerna ser vi dels Stellan och Alexander Skarsgård, men även Kirsten Dunst och Kiefer Sutherland.

Kaurismäki och von Trier är två tunga regissörer, som gör filmer som nog kan anses vara lite smalare. Som alla bra filmfestivaler, visar man dock ett antal mer lättsmälta filmer, som inte deltar i tävlingen. Två sådana exempel är Jodie Fosters film ”The Beaver” och den fjärde filmen om piraten Jack Sparrow, ”Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten”, som är regisserad av Rob Marshalls.