Regimkritisk professor i Shanghai angavs av elever


Universitetsprofessorn Yang Shiqun, verksam på humanioraavdelningen av Shanghai East China University, angavs av några av sina egna elever till regimen för att ha kritiserat makthavarna under en lektion i november. Myndigheterna utreder honom nu som misstänkt ”antirevolutionär”.

”Min chef informerade mig idag om att några studenter från min ’Antikens Kina’-klass har anmält mig till säkerhetsbyrån och skolstyrelsen för att ha kritiserat regimen under min lektion och tillade att ärendet är under granskning,” skriver Yang i sin artikel med titeln ’Studenterna anmälde mig som antirevolutionär’. ”Det är ynkligt att studenter kan vara så skrupelfria att de anmäler en lärare som antirevolutionär.”

Yang minns att han gjorde kommentarer om den kinesiska kulturen angående olika aspekter som berörde en kurstext. Han sade att han också emellanåt hänvisade till samtida problem och kom med negativa kommentarer om regimen. ”Jag minns tydligt hur två kvinnliga studenter konfronterade mig efter lektionen, där de gråtande anklagade mig för att ha kritiserat den kinesiska kulturen och Kinas regering,” skriver han vidare.

Som svar på deras anklagelser svarade Yang att han hade rätt att uttrycka sin mening och förklarade att de inte behövde gå på hans lektioner om sådana uttalanden förargade dem. ”Men de gick bakom min rygg och anmälde mig. De till och med beskyllde mig för andra saker. Det var verkligen överraskande.”

”Det är helt absurt att något sådant kan hända på ett universitet under 2000-talet,” menar Yang.

”När jag ser tillbaka på allt konstigt som händer inom det kinesiska skolväsendet, så ber jag för Kina och för det kinesiska folket. När kommer Kina vakna upp från sin okunskap? När kommer utbildningsväsendet komma in på rätt spår? När kan de kinesiska studenterna börja tänka självständigt?”

Hans artikel har väckt intensiva diskussioner. De flesta har kommenterat att de inte kan förstå de två kvinnliga studenternas handlande.

”Jag trodde att de dagar då folk anklagades för den här typen av saker sedan länge var förbi, tillsammans med kulturrevolutionen,” skriver Zhang Ming, en politisk kritiker, som svar på artikeln. ”Nu inser jag att jag har varit allför optimistisk. Jag har totalt underskattat vilken effekt regimen har haft på studenter och lärare. Även idag när man lägger tonvikten på harmoni, har vi fortfarande ett fientligt samhälle där människor anger varandra för antirevolutionär verksamhet.”

http://en.epochtimes.com/n2/china/shanghai-professor-criticize-8093.html