Regimens språkrör avslöjar förvirring kring Kinas ledning
Tidningen The Global Times publicerade en ledare i torsdags med krav på klargöranden från regimens centrala myndigheter efter rykten om ett kuppförsök på tisdagen. (Skärmdump från internet)


The Global Times, en av den kinesiska regimens officiella språkrör, publicerade en ledare nyligen där man bad de centrala myndigheterna om tydliga riktlinjer för hur man ska handskas med rykten om ett försök till statskupp.

Ledaren refererar till rykten kring Chongqing-incidenten. Chongqing har blivit ”ground zero” för stridigheter på hög nivå inom det kinesiska kommunistpartiet. Chongqings förre borgmästare Bo Xilai och hans allierade Zhou Yongkang, som sitter i kommunistpartiets ständiga utskott som polischef, är nyckelfigurer som enligt rykten skulle ligga bakom ett kuppförsök nyligen.

Den anonyma ledarartikeln uppmanar partiets högsta myndigheter att klargöra situationen. Man diskuterar, om än i indirekta ordalag, ryktesfloran runt händelsen och avslöjar förvirring om vem som nu styr landet.

Artikeln betonar flera gånger vikten av att följa påbuden från kommunistpartiets centralkommitté, medan man säger att det är naturligt för människor att diskutera kontroversen.

Den antyder också oro och osäkerhet inom partiapparaten om partiledarskapets aktuella status.

”På ytan verkar det som om det finns rykten överallt; i själva verket väntar hela samhället på att få höra den officiella rösten från kinesiska kommunistpartiets centralkommitté (CCPCC). I vårt samhälle är människors hjärtan stabila; våra förväntningar om en lyckad 18:e partikongress, om Kinas närmaste framtid, har inte förändrats”, lyder kommentaren.

”Vi tror att det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté har snabbat på sitt arbete som svar på den politiska oron hos allmänheten. Vi hoppas att de snabbare kan komma till ett resultat. Ju snabbare vi hör en officiell röst, desto tydligare kan samhället bli, och allmänheten kommer att känna sig tryggare.”

Artikeln finns inte i den engelska versionen av The Global Times, men den har publicerats på många andra webbsidor.

Översatt från engelska.