Regimen stoppar räddningspersonal från att nå jordbävningsområdet
Jordbävningsoffer begravs på en bergssida i Jiegu i Yushu-länet. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Civila och internationella räddningsteam har vägrats tillgång till regioner som drabbats av jordbävningen i Qinghai. Alla vägar till det drabbade området i Yushu-länet från Qinghais huvudstad Xining stängdes den 16 april.

Trots den växande tragedin har ett japanskt räddningsteam, som ju kommer från ett land med stor expertis när det gäller räddningsarbete, vägrats tillgång. Japan har dock, enligt ett uttalande från det japanska utrikesministeriet den 15 april, donerat en miljon dollar för att hjälpa räddningsarbetet, vilket den kinesiska regeringen också bett om.

De drabbade regionerna är strängt militärbevakade och civila volontärgrupper, inklusive de från Xining, har nekats tillträde. Flera volontärgrupper sitter nu också fast i Xining, som ligger 84 mil från Yushu.

Ett annat hinder är myndigheternas krav på att endast de som kan både kinesiska och tibetanska får delta som volontärer.

Regimen satte upp liknande hinder för oberoende hjälpinsatser under jordbävningen i Sichuan 2008.

I nuläget fokuserar man insatserna på att bärga kroppar, och myndigheterna saknar resurser för att ta hand om de överlevande och skadade. Bristen på hjälp tros leda till att dödssiffran kommer stiga. Offren är i desperat behov av vård, mat, varma kläder och tak över huvudet.

Volontärer i Yushu rapporterar att tillförseln av el och vatten till Yushu har drabbats. Vissa lokalinvånare har lyckats få nödelektricitet från sina bilar.

– Över 10 000 tält har avdelats men bara en liten del av dem har nått fram till de behövande. Folk började stjäla tält redan när de lastades av, berättade en lokal funktionär för Epoch Times. Enligt rapporter från volontärer i Yushu har många äldre och barn frusit ihjäl på grund av de låga nattemperaturerna.

Officiella siffror talar om 1339 döda, men lokalinvånare som tibetanen Ciren, som grävdes fram från en sammanrasad byggnad, säger att myndigheterna medvetet underskattar antalet döda. Han tror att minst 10 000 kan ha dött, enligt en artikel i Liberty Times.

En artikel i Ottawa Citizen citerar munken Ge Laidanzeng som samlat upp döda kroppar. Han sade att minst 1000 kroppar kommit bara till hans kloster. Han bedömer också dödssiffran till omkring 10 000.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33658/