Regimen slår tillbaka mot Kinas internet


Efter en kort period av lättnad på den kinesiska internetcensuren blåser det nu kallare vindar igen. Myndigheterna har enligt uppgifter gripit över 1 000 användare, blockerat ett dussintal sociala sajter och skruvat upp restriktionerna på populära mikrobloggplattformar, allt medan den politiska osäkerheten fortsätter i Kina.

Enligt ett första meddelande från statliga nyhetsbyrån Xinhua, som är kommunistpartiets språkrör, grep myndigheterna 1 065 personer och tog bort mer än 208 000 ”skadliga” meddelanden från nätet. Denna nyhet togs också senare bort från Xinhuas sajt.

I en senare artikel på Xinhua var tonen mjukare, och man sade att sex personer gripits för ”ryktesspridning” och att 16 sajter stängts. De sajterna anklagades för att ha spridit rykten om att ”militärfordon rullat in i Peking och att något försiggick”.

Dessa rykten som saknade grund, spreds på nätet i Kina förra veckan och rapporterades i utländsk media. Vid ett tillfälle ledde de till att den kinesiska statsskuldens försäkring blev aningens dyrare. En talesperson för partiets utrikespropagandakontor sade att ”några laglösa individer” hade fabricerat dessa rykten och att sajterna nu staffades för att de inte hade hindrat spridningen.

Den senare artikeln sade även att det var ett ”icke angivet antal” som hade gripits och ”visat ånger”.

Större webbportaler som weibo.com och t.qq.com, mikrobloggtjänsterna hos internetjättarna Sina och Tencent hade ”kritiserats och straffats” enligt propagandatalespersonen, skrev Xinhua.

Ett meddelande på Sina Weibo varnade användare att ”många rykten och illegal, skadlig information” nyligen spridits och att för att kunna ”centralisera och rensa upp” så skulle kommentarsfunktionen vara avstängd från 8 på morgonen den 31 mars till 8 på morgonen den 4 april.

Förra veckan kunde man söka på ett antal termer kopplade till massakern på Himmelska fridens torg, Falun Gong och Wang Lijuns inblandning i organskörd från levande människor på Kinas främsta sökmotor Baidu, och i vissa fall på Sina Weibo. Analytiker spekulerade att man tillät dessa sökningar som ett sätt för partitoppar som Wen Jiabao att underminera den partifraktion som är associerad med tidigare regimledaren Jiang Zemin. Dit hör den nyligen sparkade Bo Xilai och Zhou Yongkang, som kontrollerar Kinas interna säkerhetsapparat.

Analytiker har varit oense om vad som kan ha utlöst denna senaste omsvängning. Några menar att Zhou Yongkang och Bo Xilai håller på att komma i överläge i den nuvarande politiska maktkampen och att de ger sig på sina fiender.

Bos supportrar hade det svårt förra veckan, enligt mediarapporter. Efter att Bo sparkats började Kong Qingdong, en välkänd regimstödjare och enligt sig själv till ”vänster” inom partiet, att högljutt uttrycka sitt stöd för Bo och dennes ”Chongqingmodell”. Han kallade sparkandet av Bo för en ”kontrarevolutionär kupp”, en laddad term med rötter i det kinesiska inbördeskriget.

Kong råkade enligt uppgifter illa ut för detta. Deutsche Welle rapporterade att efter att Kongs video, som han lade upp den 24 mars, tagits ned, försvann han själv i flera dagar. Senare dök han upp på nätet igen och sade att hans frihet hade ”inskränkts” av säkerhetspoliser eftersom han nu utreddes för misstankar om att ha tagit emot en miljon yuan från Bo Xilai för att göra propaganda för Chongqingmodellen. Kong skrev på Weibo att han gett tillbaka pengarna, enligt Deutsche Welle. Efter att detta meddelande spridits en hel del togs även det bort, enligt artikeln.

Den senaste tidens gripanden och stängningar och restriktioner på internetsajter kan vara ett tecken på att de hårdföra elementen inom partiet nu slår tillbaka.

Den utlandskinesiska demokratisajten Boxun, som har varit en ledande källa till rykten – varav flera visat sig stämma mycket väl – om Bo Xilai och Wang Lijun-skandalen, citerade en anställd på kommunistpartiets ideologiska tidskrift Seeking Truth.

Denna person sade att efter att Bo sparkats från sin post kallade ”en viss högt uppsatt partitjänstemans sekreterare” samman ett antal välkända mediapersonligheter, bland annat Kong Qingdong och Sima Nan, och bad dem börja uttrycka stöd för Bo Xilai. Denna sekreterare ska ha sagt till dem att Bo ”absolut inte kommer falla” och att stödet inom partiets ledning för Bo fortfarande är ”särskilt starkt”, förutom hos hans fiende Wen Jiabao. Sima Nan är en kommentator i Kina som tros arbeta nära vissa partitjänstemän.

Seeking Truth-redaktören sade till Boxun att han personligen sett Sima Nan vid detta möte. Sima ska ha varit oroad över sin personliga säkerhet, upprörd över att hans yttrandefrihet på internet beskurits, och stod i begrepp att lämna Kina och flytta till sin familj i USA om omständigheterna fortsatte att försämras.

I artikeln stod vidare att ”en viss högt uppsatt partitjänsteman” ska ha försäkrat Sima Nan att han inte var i fara och ha lovat att ”utreda och strängt straffa” problematiska nätanvändare. I kommentarer till artikeln har många spekulerat i att den icke namngivne partitjänstemannen var Zhou Yongkang.

På Baidu kan man fortfarande söka på ”Wang Lijun, organskörd från levande människor” och bland första träffarna få upp en artikel om hur den amerikanska kongressen vill se en utredning av vad det var för information som Wang kan ha läckt till det amerikanska konsulatet i Chengdu, när han försökte hoppa av den 6 februari. Wang var involverad i organskörd från levande människor, troligen från Falun Gong-utövare under sin tid som polischef och nära förtrogen till Bo Xilai i Liaoningprovinsen. Detta ovanliga undantag från den annars stränga censuren noterades för flera dagar sedan.

Översatt från engelska.