Regimen i Kina slår till mot oliktänkande inför årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg
Aktivister i Hongkong den 27 maj bär på banderoller under en demonstration för att uppmärksamma 4 juni-massakern. (Foto: Dale de la Rey/AFP/Getty Images)


Bara några dagar innan årsdagen av den blodiga massakern på Himmelska fridens torg1989, har organisatören till en offentlig minnesdag enligt uppgift kidnappats av polis.

För några dagar sedan organiserade Mei Chongbiao en minnesdag i Guiyang i Guizhouprovinsen för att uppmärksamma massakern på Himmelska fridens torg.

– De grep inte min far under dagen, utan de kom på kvällen och förde bort honom, berättade Mei Chongbiaos son, Mei Zuheng, för Radio Free Asia i fredags.

– Nu kan inte min mor få tag i min far… Snälla, skriv om vad som hänt min far på internet, så att de åtminstone inte gör honom illa, tillade han.

En välplacerad källa i Peking läckte nyligen information till Epoch Times om att högt uppsatta tjänstemän i partiet diskuterar att ge upprättelse åt de som drabbades av massakern på Himmelska fridens torg, ett ämne som hittills varit ett av de mest censurerade i Kina.

De statsstyrda medierna rapporterade nyligen att tusentals människor besökte den reformvänlige Hu Yaobangs grav. Han var generalsekreterare för partiet tills han avsattes 1987. Hus död i april 1989 satte igång protesterna den 4 juni på Himmelska fridens torg och det följande militära ingripandet.

Från april till juni 1989 samlades tusentals människor, inklusive studenter, arbetare och andra på Himmelska fridens torg i Peking för att fridfullt demonstrera för demokrati i Kina. Den 4 juni 1989 utfärdade regimen, genom den dåvarande ledaren Deng Xiaoping, undantagstillstånd och använde militären för att med våld skingra demonstranterna.

Antalet döda i massakern uppskattas vara allt från hundratals till så många som 2 500.

Innan Bo Xilai sparkades som partisekreterare för megastaden Chongqing, ska han enligt rykten varit emot att offren till massakern ska få upprättelse.

Guiyangbaserade aktivisten Liao Shuangyuan sade att i hans stad har polis gripit och häktat demokratiaktivister och de som öppet vill uppmärksamma massakern på Himmelska fridens torg.

– Jag hörde att det var dussintals civilklädda poliser där vid den tiden, men ingen greps. Nu har ganska många gripits, så kanske har de styrande gett order om att gripa folk, berättade han för RFA.

På dissidentsajten Molihua.org kom det uppmaningar till vanliga kineser att delta i jasminrevolutionen, eller massprotester liknande de under den arabiska våren som pågick i Mellanöstern och Nordafrika 2011. Meddelandet dök sedan upp i kinesiska och västerländska medier.

“Vi vädjar från våra hjärtan till den kommande centralkommittén att lösa ’4 juni’-frågan för att läka såren och starta en försoningsprocess… för att förhindra storskalig social oro”, löd meddelandet.

Det sades även att Kina behöver ”få ett slut på enpartidiktaturen” och ”införa grundlagsbaserad demokrati”.

New York-baserade Human Rights Watch sade i fredags att kommunistpartiets misslyckande att erkänna sina övergrepp under massakern undergräver Kinas rättssäkerhet.

”Kraven på verklig reform av rättssystemet och ansvarsskyldighet ökar hela tiden, trots motstånd från regimen”, sade Sophie Richardson, Kina-samordnare inom människorättsorganisationen, i ett pressmeddelande.

Där stod vidare: “Regeringens trovärdighet kommer inte bara från att säkerställa ekonomiska reformer och leva upp till åtaganden när det gäller internationell säkerhet, utan beror även på deras villighet att stå till svars för några att sina egna värsta misstag.”

Översatt från engelska.