Regimen erkänner kinesiska ”cancerbyar”
En kvinna tvättar av en anka som hon ska tilllaga inför firandet av det kinesiska nyåret, i byn Zisiqiao i Zhejiangprovinsen, den 8 februari 2013. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimen erkände för första gången att det existerar så kallade ”cancerbyar” runt fabriker och förorenade vattendrag, där cancernivåerna är häpnadsväckande höga.

Statliga Global Times publicerade via sitt konto på bloggportalen Sina Weibo i onsdags information och en karta över de byar som är särskilt cancerdrabbade. Global Times, kommunistpartiets språkrör, citerade det kinesiska miljöskyddsministeriet och det var bloggen Tea Leaf Nation som drog uppmärksamhet till posten.

I översättning stod det i Global Times Weibo-post: ”Bland innehållet åskådliggörs det tydligt att ‘cancerbyar’ och andra allvarliga hot mot folkhälsan har börjat dyka upp i många områden, som ett resultat av giftiga kemikalier. Enligt journalisten Deng Fei sprider dessa ’cancerbyar’ dessutom ut sig från mitten av östra Kina till mitten av västra Kina.”

Meddelandet publicerades i miljöministeriets ”Tolfte femårsplan för förhindrande och kontroll av miljörisker från kemikalier”, enligt posten. Den som uppdaterade Global Times mikrobloggkonto hade också lagt till en gråtande smiley.

Kinesiska miljöaktivister har under åren sagt att det finns en stark koppling mellan stigande cancerstatistik och industriell förorening, något som delvis beror på att korrupta tjänstemän väljer att titta bort när utvecklare och företag bryter mot miljöregler. Den undersökande journalisten Deng Fei visade 2009 några av de värst drabbade områdena med hjälp av Google maps.

Sedan 90-talet har cancer varit den främsta dödsorsaken bland kineser, enligt finanstidskriften Caijing. Den rapporterade att antalet cancerbyar kan vara fler än 247, fördelat på 27 provinser. Enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua kan dock siffran överskrida 400.

Ministeriet erkände också att Kina har badat i ”giftiga och skadliga kemiska produkter” som är förbjudna i utvecklade länder, enligt AFP.

Miljöadvokaten Wang Canfa sade att Global Times bloggpost var betydelsefull, eftersom det var första gången som Kina officiellt tagit upp fenomenet med cancerbyar.

– Det visar att ministeriet erkänner att föroreningar har gett folk cancer. Det visar att frågan om att miljöföroreningar skadar hälsan har fått uppmärksamhet, sade han till AFP.

AFP skrev även att termen ”cancerbyar” har funnits i kinesiska medier sedan 1998.

Weiboposten kom bara några dagar efter flera mycket uppmärksammade fall av luft- och vattenföroreningar. I januari lade sig ett tjockt smogtäcke över Kina, inklusive Peking.

För omkring en vecka sedan bad Deng Fei sina följare på Weibo att ta bilder av vattendragen i deras hemstäder och posta det på nätet. Han hade som avsikt att visa hur omfattande problemet är med förgiftade floder i Kina.

Översatt från engelska