Regeringspartiet AKP vann stort i Turkiet
Turkiets premiärminister och ledare för regeringspartiet AKP, Ahmet Davutoglu, talar till en jublande folkmassa efter den överraskande stora valsegern i söndagens parlamentsval. (Foto: Burak Kara /Getty Image)


Det styrande islamkonservativa regeringspartiet AKP segrade oväntat stort med närmare 50 procent av rösterna i söndagens val i Turkiet. För landets president Recep Tayyip Erdogan, ger det nytt hopp om en grundlagsändring till hans fördel.

När de flesta rösterna var räknade hade AKP fått 315 av 550 platser i parlamentet. Segermarginalen blev till och med större än vad insiders inom partiet hade räknat med.

Inför en jublande folkmassa sade premiärministern och AKP:s ledare, Ahmet Davutoglu, att segern är en seger för vår demokrati och vårt folk, rapporterar Reuters. Han uppmanade också Turkiets alla politiska partier att samarbeta om en ny konstitution. För även om AKP vann stort räcker segern inte för att partiet ska kunna ändra grundlagen på egen hand.

För president Recep Tayyip Erdogan, som vill skriva om landets författning för att ge presidenten – sig själv – mer makt, var valet en succé. Men för folket kan det innebära att de sociala klyftorna ökar.
– Det är en risk för Turkiet, Erdogan vill ha mer makt. Men inte som i USA utan som i en diktatur, säger 30-åriga Turgut Özalp till SVT.

Enligt Erdogan var resultatet en röst för stabilitet och samtidigt ett meddelande till kurdiska rebeller i det oroliga området i sydöst att våld inte kan samexistera med demokrati.

Det prokurdiska HDP backade från junivalets 13 procent till precis över tioprocentsspärren med 10,5 procent. Det högernationalistiska MHP minskade från 16,3 till cirka 12 procent medan det största turkiska oppositionspartiet fick ungefär samma siffror som i juni med 25 procent av rösterna.

Idag på morgonen uppmanade president Erdogan världen att respektera valutgången. Han sade att nu har ett parti nått makten i Turkiet med runt 50 procent av rösterna och det bör respekteras av hela världen, men han har inte sett tecken på en sådan mognad, skriver Reuters.

Sedan förra valet i juni när AKP förlorade sin majoritet har vapenvilan mellan regeringen och den kurdiska PKK-gerillan kollapsat och många våldsdåd har begåtts. Bland annat dödade två självmordsbombare 130 människor i ett demonstrationståg nyligen.