Regeringen och V överens om vinster i välfärden
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt sade på presskonferensen att "den stora vinnaren (med de nya förslagen) är alla de som behöver välfärd och arbetar med den". (Foto: Vänsterpartiet)


Enligt en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet på måndagen ska det framöver bli svårare för privata aktörer att göra vinster i välfärden.

Regeringens förslag ska stoppa riskkapitalister från att ta ut vinster ur bolag som bedriver verksamhet inom områdena skola inklusive förskola, äldreomsorgens hemtjänst och boende, vård på sjukhus och primärvård samt HVB-hem. 

– Välfärden ska inte vara en marknad. På välfärdens område så är vi inte konsumenter utan vi är medborgare, sade Stefan Löfven på en presskonferens.

Skattepengarna till det de är avsedda för

Privata aktörer kommer att behöva bevisa att de är där för att bedriva verksamhet med god kvalitet snarare än av vinstintresse. De nya reglerna skulle också begränsa möjligheterna att göra vinst vid en eventuell försäljning av verksamheten. 

– Vinstjakt som incitament ska bort från välfärdssektorn. Våra gemensamma skattepengar ska gå till just den verksamhet de är avsedda för. Eventuella överskott ska i huvudsak återgå till verksamheten, sade Vänsterpartiets Ulla Andersson.

Med ”i huvudsak” menas att insatt kapital och låg ränta på detsamma inte behöver återinvesteras, förtydligade hon.

Björklund kritisk

Folkpartieledaren Jan Björklund är kritisk. Enligt Aftonbladet kritiserar han främst införandet av kommunal vetorätt mot nya utförare inom välfärden. Han kritiserar även vinstbegränsningen, som han ser som ”spiken i kistan” för friskoleföretagen.

”Det kommer i praktiken innebära att intresset kommer att minska och nya friskolor inte kommer att startas,” sade han till tidningen.

Presskonferensen går att se i sin helhet på youtube.