Regeringen byter ut styrelsen för Apoteket AB


Den svenska regeringen vill med omedelbar verkan byta ut det statligt ägda Apoteket AB:s styrelse. Beslutet kom efter det att styrelsen inte ville godkänna de regler för avregleringen av apoteksmarknaden som regeringen vill genomdriva.

Den 29 april fattade riksdagen beslutet om att apoteksmarknaden ska omregleras. Därmed upphörde det statliga apoteksmonopolet från den 1 juli 2009.

Ett företag som styrs av regeringen etablerades, Apoteket Omstrukturering AB (OAB). Det har ansvaret för försäljning av de 616 apotek (65 procent av alla apotek) som ska drivas av nya aktörer och småföretagare.

Apoteket Omstrukturering AB ägs av staten där socialdepartementet är huvudmannen.

Det var i fredags den 18 september som regeringen gav nya ägardirektiv till Apoteket AB:s styrelse. Syftet med direktivet var att hindra Apoteket AB att skaffa sig strategiska fördelar som kan försvåra konkurrensen för de kommande nya privata ägare som regeringen öppnat vägen för genom avreglering av apoteksmarknaden, rapporterar SVT.

De omstridda direktiven handlar bland annat om rätten att ingå avtal.

Men styrelsen för det statliga Apoteket AB tycker att direktivet är orättvist.

– Jag tycker det här gynnar våra konkurrenter på ett sätt som är klart tveksamt. Det innebär detaljstyrning och en begränsning för bolagets utveckling i framtiden som vi inte kan ställa upp på, säger Per Båtelson, styrelseordförande på Apoteket AB, till SVT.

Enligt socialminister Göran Hägglund har det funnits olika uppfattningar mellan styrelsen för omstruktureringsbolaget och det statliga Apoteket AB.

– Det har funnits lite olika uppfattningar mellan de här styrelserna, vilket inte är så konstigt med tanke på att det är många olika frågor att hantera, och där det i vissa situationer kan förekomma att man gör olika bedömningar och drar olika slutsatser. För min del tycker jag inte att det finns skäl att göra några andra bedömningar än omstruktureringsbolaget gjort, sade Hägglund enligt SVT.

Genom omregleringen av apoteksmarknaden förväntas det bli bättre öppettider, att fler ägare etablerar sig, priserna förändras till det bättre och att servicen förbättras.

Fakta

– Apoteket AB behåller sitt namn, men alla får kalla sig apotek.
– En gemensam symbol, ett grönt kors, utarbetas av Läkemedelsverket.
– Totalt 616 av landets 946 öppenvårdsapotek ska säljas (65 procent).
– Vilka som får köpa avgörs av Omstruktureringsbolaget, (OAB)
– Apoteket AB behåller 330 apotek.
– Apotekets monopol upphörde 1 juli.

Källor: Apoteket Omstrukturerings AB (OAB), SVT.