Regeländring om vätskor i handbagage
En passagerare går genom säkerhetskontrollen i Moskva. Kontrollen skärptes efter en bombattack som dödat 35 människor i januari i år. (Foto: Mikhail Mordasov /AFP)


Den lilla plastpåsen med alla vätskor i handbagaget på flyget ska försvinna 2013. Ett första steg införs 29 april i år.

Alla som reser med flyg har fått lära sig att inte ta med några större mängder vätska i handbagaget. Schampot och tandkrämen som till exempel ska ligga i småförpackningar och ska visas upp i en försluten plastpåse vid säkerhetskontrollen.

Regeln kom till år 2006 efter att det framkommit att ett terrordåd planerades mot den civila flygtrafiken, där en ny typ av flytande sprängämnen skulle användas.

Nu vill EU-kommissionen avveckla regeln med begränsade mängd vätskor i handbagaget. Det krävs emellertid att det finns utrustning som kan avgöra innehållet i vätskor utan att det blir besvärligare för passagerarna.

Från den 29 april i år införs det första steget. Alla passagerare som byter plan inom EU men kommer från inom EU, kan medföra vätskor vid transfer.

– Sverige ställer sig mycket positiva till denna regelförenkling som är till för att underlätta för passagerarna, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande.

Erfarenheterna som görs under steg ett, kommer att bli viktiga den 29 april 2013, då det också kommer bli möjligt att medföra vätskor helt utan begränsningar.