Reformivrare i Hongkongs lagstiftande råd vann tillbaka sina platser
De fem kandidater som tidigare avgått utropar sig till segrare efter att ha vunnit tillbaka sina platser i Hongkongs lagstiftande råd genom ett fyllnadsval den 17 maj. (Foto: Pan Zaishu/The Epoch Times)


Tidigt på måndagsmorgonen presenterades resultatet av fyllnadsvalet till Hongkongs lagstiftande råd (som fungerar som ett slags parlament). Fem kandidater som tidigare avgått utropade sig nu som vinnare och vann tillbaka sina platser.

De två prodemokratiska partierna som menar att fyllnadsvalet kan ses som en folkomröstning om Hongkongs politiska system, sade att valet är början på en ny demokratirörelse. Nästan 600 000 av Hongkongs medborgare kom för att rösta, trots att den kinesiska regimen och Hongkongs regering bojkottat valet.

De fem rådsmedlemmarna från de två prodemokratiska partierna Civic Party och League of Social Democrats, lanserade denna rörelse genom att samfällt avgå från sina  respektive poster i januari. Därefter drev de fyllnadsvalet som en symbolisk ”folkomröstning om valreform”.

Även om röstsiffrorna (17 procent) var låga, vann de fem kandidaterna Tanya Chan, Alan Leong, Leung Kwok-hung, Raymond Wong, och Albert Chan, med en majoritet av rösterna.

Audrey Eu, talesperson för och en av organisatörerna bakom rörelsen, sade att fyllnadsvalet är den största prodemokratiska manifestationen sedan 1 juli 2003 då 500 000 personer deltog i ett demonstrationståg mot artikel 23. Hongkongs regering kan inte ignorera detta resultat, sade hon,

– Ingen borde underskatta värdet av de här 500 000 rösterna. De är röster för en tydlig dagordning, nämligen genomförandet av allmän rösträtt och avskaffandet av functional constituencies [platser i rådet som ej väljs av folket, mer om det nedan, red. anm.] i Hongkong. Följaktligen har detta demonstrerat betydelsen av rörelsen för folkomröstning. Det här är början på vår kamp för att avskaffa functional constituencies, sade Eu.

Alan Leong tillade:
– Mer än 500 000 av Hongkongs medborgare har väntat på regeringens svar på förslaget om konstitutionell reform 2012. Så händelserna idag markerar en början och inte ett slut. Om de Pekingvänliga partierna har skrattat och dragit den förhastade slutsatsen att folkomröstningen misslyckats, så har de skrattat för tidigt och missbedömt situationen.

De valda kandidaterna kritiserade även Peking och regeringen i Hongkong för att man motsatt sig och bojkottat valet.

Jämfört med tidigare val till lagstiftande rådet har det varit få aktiviteter på gatorna för att väcka uppmärksamhet och informera. Donald Tsang Yam-kuen, Hongkongs regeringschef, meddelade tidigare att hans politiska lag inte skulle rösta, vilket innebar press på de hundratusentals statligt anställda i Hongkong.

Leung Kwok-hung kommenterade:
– Trots att det kinesiska kommunistpartiet har spenderat så mycket pengar på att hålla oss på mattan och trots att även Hongkongs regering tryckt ner oss, kunde vi ändå få såhär många röster. De kan själva få ta hand om den här röriga situationen nu.

Raymond Wong talade också om bojkotten.
– Att försöka utöva skrämseltaktik mot ett val är det mest skamlösa de gjort sedan Hongkong gick lämnades tillbaka till Kina.

Sedan Hongkong lämnades tillbaka till Kina från Storbritannien 1997 väljer Hongkongs medborgare bara hälften av lagstiftarna i det 60 personer starka rådet. Den andra hälften, de så kallade functional constituencies, väljs av ”särskilda intressegrupper” såsom affärsorganisationer, varav många är sympatiskt inställda till kinesiska kommunistpartiet. Regeringschefen väljs av en vakommitté, inte av allmänheten.

Prodemokratiska partier i Hongkong har drivit på för att den kinesiska regimen ska tillåta full demokrati i Hongkong.

Dessa ämbetsmän vill nu härnäst försöka få till ett veto mot förslaget om konstitutionell reform 2012. Reformpaketet har inte minskat andelen functional constituencies i rådet utan man föreslår i stället tio till platser i rådet, varav de Pekingvänliga partiet, Democratic Alliance for Betterment and Progress of Hong Kong, troligen kommer att få fem.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35656/