Reflektioner kring oväntad översvämning i Toronto
Floden Credit Rivers vatten, med en vattennivå som är cirka tre meter högre än normalt, efter en större översvämning i Mississauga och Toronto i Kanada den 8 juli 2013. (Foto: David Barber)


Toronto i Kanada upplever [vanligen] inga extrema väderleksförändringar. Det ligger långt ifrån länder där löpeld kan förekomma. Kanske två gånger under de senaste cirka 30 åren har staden känt en liten skälvning av en mindre jordbävning – den senaste skedde tidigare i år.

En tillfällig mini-tornado kan passera på cirka 160 kilometers radie från staden – det finns ingen fara eller allmän oro om att den påverkar Torontos storstadsområde.

Det är därför som örra veckans översvämning slog den lokala befolkningen med helt oväntad styrka. Översvämningen inträffade under rusningstrafiken, vissa bilar täcktes av vatten upp till taket, hemmen översvämmades och pendlare lämnades strandsatta på ett delvis översvämmat tåg genom större delen natten.

– Människorna häromkring reagerar som om det var en naturkatastrof, sade Mississauga-bosatta David Barber.

I Mississauga, som är en stad med cirka 700 000 invånare som gränsar till Toronto, kunde man i vissa områden erfara stora översvämningar med över 100 mm regn den 8 juli. Credit River, nära Barbers hem, steg nästan två meter och lyckades fälla stora träd. Det kanske inte var som de massiva jordskred under Himalayas översvämningar men förändringarna i staden skakade om Mississaugas invånare.

– Detta är den största händelsen i fråga om vädret som Ontario varit utsatt för på år och dar. Folk är bara inte vana vid det, sade Barber.

Hans Facebook-uppdateringar blev överfulla med folk som sände böner till de strandsatta, och folk ringde runt för att kolla upp hur andra mådde.

– När inget stort händer under en lång tid tenderar folk alltid att överreagera, sade Barber.

När Jocelyn Bruce i Toronto såg regnet vräka ner i flera dagar till den 8 juli, och som sedan kulminerade i en storm, berättade hon för sin man att det påminde henne om monsunregnen i Indien. Men hon trodde inte att det skulle fortsätta att regna.

– Det faktum att det pågick i två timmar förvånar mig fortfarande. En sådan massa vatten! sade hon.

– Vid ett tillfälle såg jag en stor flod som flöt mellan mitt och grannens hus, sade Bruce.

Hennes källare översvämmades och strömmen slogs ut under flera dagar. Hon tog med sig make och barnen för att bo ihop med hennes föräldrar. Under lördagen hade hon och hennes grannar börjat ta bort de av vattnet upprivna golven och vattenskadade möblerna. Majoriteten av hennes grannar hade också råkat ut för stora översvämningar.

Hon såg hur grannarna hjälpte varandra och kände att det var något gott som kom ut av stormen.

– En positiv sak är att det på något sätt fick grannskapet att komma närmare varandra. Alla är ute och frågar varandra om råd och hjälper till med att flytta på möbler, sade hon.

Bruce kommer att vidta några åtgärder för att vattentäta sin källare, men är osäker nu om en sådan händelse, så osannolik som den verkade vara till att börja med, kommer att hända igen i Toronto.

– När det gäller framtiden vacklar jag lite mellan tanken på att detta var århundradets storm kontra tanken att det var starten av att en global uppvärmning som förorsakade väderomslaget.

Översatt från engelska