Red - pensionärerna slår tillbaka!
Bruce Willis och Dame Helen Mirren. (Foto: AFP/Max Nash)


  • Titel: Red Produktionsår: 2010
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Robert Schwentke
  • Medverkande: Bruce Willis, Mary-Louise Parker, John Malkovich, Helen Mirren, Karl Urban, Morgan Freeman, Brian Cox, Richard Dreyfuss, Ernest Borgnine m fl.
  • Kommer ut: 110316

Titeln är en förkortning för Retired Extremely Dangerous (=Pensionerad Extremt Farlig). Detta är en ganska passande titel med tanke på att den tjocka rollistan består av skådespelare som har varit med ett tag. Men dessa gubbar och damen (Mirren) bevisar att gammal är äldst i denna roande actionkomedi.

Frank Moses (Willis) är en pensionerad statlig agent. Han är ganska uttråkad med sitt liv. Det enda nöje han finner i livet är de samtal han har med Sarah Ross (Parker), som tar emot samtal på den bank som skickar Moses hans pension. Självklart är det inte så att banken är så klantig att de glömmer bort honom varje månad; Moses river upp checken för att ha en ursäkt att ringa Sarah. Hans vardag återgår dock till det mer normala när någon beslutar sig för att undanröja Moses’ gamla kollegor. Och det ”normala” betyder eldstrider, biljakter, raketkastare och att Moses får ta upp kontakten med gamla kollegor.

Själva handlingen i filmen är papperstunn. Men det spelar ingen roll, eftersom rollistan är så tung; dessa skådespelare är några av de tyngsta namnen från de senaste trettio åren. Willis har spelat stenhårda actionhjältar sedan 1988, då han för första gången spelade John McClane i ”Die Hard” (John McTiernan, USA). För tio år sedan sa Willis att han var färdig med filmer av detta slag. Men nu verkar han ha ändrat sig, då vi fick återse John McClane i ”Die Hard 4.0” (”Live Free or Die Hard”, Len Wiseman, USA/Storbritannien, 2007) för ett par år sedan. Och nu ser det dessutom ut som att de ska göra en femte film om John McClane, som troligtvis har premiär nästa år. Morgan Freeman, som inte bara har en av Hollywoods mest distinkta röster, utan även har spelat en av de senaste decenniernas mest hårdkokta poliser i ”Seven” ( David Fincher, USA, 1995), spelar en av Moses’ gamla kollegor, som numera bor på ett ålderdomshem (sic!). Moses’ högra hand, Marvin Boggs, spelas av John Malkovich, som har gjort ett antal oförglömliga filmskurkar, bland annat i ”I Skottlinjen” (”In the Line of Fire”, Wolfgang Petersen, USA, 1993). I denna film är han dock en av hjältarna, även om han kanske inte är den mest mentalt stabila människan i världen. Sedan har vi Helen Mirren, som bevisar att hon kan leka med pojkarna (gubbarna). Äldst är Ernest Borgnine, som jag personligen kommer ihåg bäst från den gamla lågbudgetfilmen ”Flykten från New York” (”Escape from New York”, John Carpenter, Storbritannien/USA, 1981). När det begav sig 1981 var Borgnine sextiofyra år gammal. Han är fortfarande aktiv alltså, och fyller nittiofyra i år!

Trycker man ihop ett gäng stjärnor i en film kan det sluta med filmer som ”Ocean’s Thirteen” (Steven Soderbergh, USA, 2007) eller ”The Expendables” (Sylvester Stallone, USA, 2010). Detta är i och för sig underhållande filmer, men man har inte använt de resurser man haft särskilt väl, utan mest låtit stjärnorna glida omkring och visa upp sig. I ”Red” bjuds vi dock på finfint och halvironiskt spel från skådespelare som vet hur man gör för att klämma det bästa, och lite till, ur manuset. Handlingen är som sagt inte så mycket att hänga i granen, men själva dialogen är klart godkänd och den är framförd ännu bättre. Ska sanningen fram så skulle dessa begåvade skådespelare kunna spela dessa roller i sömnen, men det gör ju inte filmen mindre underhållande.