Rebiya Kadeer: ”Shen Yuns beskrivning är så likt verkligheten”
Uighurernas ledare Rebiya Kadeer använde ett unikt perspektiv för att beskriva Shen Yun Performing Arts show på Kennedy Center i Washington på fredagen. (Foto: Lisa Fan/The Epoch Times)


Uighurernas ledare Rebiya Kadeer använde sitt eget unika perspektiv när hon beskrev Shen Yun Performing Arts framträdande på Kennedy Center i fredags. Vid den tidpunkten hade hon sett den två gånger på fyra dagar.

– Demokrati, mänskliga rättigheter, forna tider, och nutid, allt detta finns med [i showen], sade Kadeer, som tidigare varit en av Kinas rikaste kvinnor. Det var innan hon stämplades som en “samhällets fiende” av det kinesiska kommunistpartiet (KKP) år 1999.

Hon kunde ha levt ett bekvämt liv genom att sköta om sitt företag och tagit hand om sina elva barn, men hon valde ändå att stå upp mot den kinesiska regimen. Som medlem i KKP och Nationella folkkongressen, kritiserade Kadeer öppet Pekings “järnhandspolitik” i Xinjiang 1997.

Två år senare blev hon själv utsatt för järnhanden; hon fängslades under omänskliga förhållanden för att ha ”spridit statshemligheter”. Under de fem åren i fängelset, fick hon bevittna grymma tortyrmetoder, vilka hon beskriver i sin bok ”The Stormer of the Sky”.

Kadeer påpekade hur Shen Yun i ett av deras framträdanden ”Himmelen väntar oss trots förföljelse” exakt beskriver en verklighet i Kina.

Den porträtterar en berättelse om en far som torteras ihjäl för att han utövar Falun Gong.

I fängelset där jag satt, såg jag hur de slog Falun Gong-utövare, berättar hon.

Sedan kommunistpartiet förbjöd Falun Gong 1999, har regimen sänt hundratusentals Falun Gong-utövare till fängelser och arbetsläger för att de vägrat ge upp sin tro. Där har de försökt att ”omvända dem” och många av dem har torterats.

– Jag såg hur de slog på hans [en Falun Gong-utövares] ben. Jag såg hans armar med mina egna ögon. Det beror på att jag var där med dem i fängelset, så snart jag såg hur de skildrade förföljelsen [i showen], föll mina tårar, säger hon.

– Hans [huvuddansörens] hjältemodiga insats kvarstod även fast många människor slog honom. Han sade ingenting ändå. Shen Yuns beskrivning var så lik verkligheten. Det var därför jag blev så berörd idag, sade hon.

Kadeer uppskattade alla delarna i framträdandet:

– Jag tycker om dem alla. De är alla underbara och varje enskild akt var ännu bättre än den som visades innan. Sångerna var också fantastiska.

Sedan slutet av 2006, har den nu 61-åriga Kadeer varit ordförande för World Uighur Congress (WUC) högkvarter i München, Tyskland och Washington D.C.

Hennes inställning, säger hon, har aldrig varit att vara emot det kinesiska Hanfolket, den etniska majoriteten i Kina, utan mot kommunistpartiet.

-Den kinesiska kommunistregimen existerar… för att sprida lögner. Dagens framträdande fick det att kännas som om det kinesiska kommunistpartiet inte längre finns. Showen var så underbar, sade Kadeer.

Efter att ha framträtt med en VIP-show och sex offentliga shower på Kennedy Center från den 25 till den 30 augusti, kommer Shen Yun Performing Arts återvända till scenen i Washington med helt nya program från den 20 till 24 januari, 2010.

Epoch Times är stolt sponsor för Shen Yun Performing Arts. För mer information besök gärna ShenYunPerformingArts.org

NTDTV, samarbetspartner med Epoch Times och sponsorer för Shen Yun Performing Arts, har bidragit till denna artikel.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21723/