Rebeller belägrar Tripoli i "sista stöten" mot Khaddafi


Med vapnen svingandes högt i luften gick i söndags hundratals libyska rebellkämpar in i den libyska huvudstaden Tripoli, i vad de själva beskriver som sin ”sista stöt” mot Moammar Khaddafis 42-åriga styre.

Sex månader efter det att de stora upproren bröt ut har nu alltså rebellerna för första gången lyckats gå in i Tripoli och tagit kontroll över flera områden.

Rebellerna, de flesta endast beväpnade med enkla gevär, mötte aldrig det kraftiga motstånd av beväpnade Khaddafi-supportrar eller de tiotusentals soldater som Khaddafi utlovat skulle stå uppradade för att försvara staden.

Men med frånvaron av ett stort antal militära styrkor i Triopoli har oro utbrutit för att motattacker och bakhåll från Khaddafis styrkor fortfarande kan komma att dyka upp—vilket skulle få inbördeskriget att leda till ett slagfält i huvudstaden.

– Vi kommer att kämpa, sade den libyske regeringstalesmannen Moussa Ibrahim i ett uttalande till reportrar i Tripoli på söndagskvällen.
Enligt Ibrahim har Khaddafi många supportrar i hela Libyen och enligt honom de var ”på väg i massor för att försvara Tripoli”. Hade sade även att 1 300 personer dödats på söndagen och att 5000 skadats som följd av striderna.

Efter rebellernas attack mot Tripoli har flera NATO-länder sagt att de tror att Khaddafi tid har kommit till ett slut.

I söndags gjorde president
Barack Obama ett tydligt uttalande till stöd för belägringen.

– I natt har momentumet mot Khaddafi-regimen nått en punkt där det snart tippar över. Tripoli glider ur tyrannens händer. Det säkraste sättet att få denna blodspillan att upphöra är enkelt: Moammar Khaddafi och hans regim måste erkänna att deras styre kommit till ett slut. Khaddafi måste erkänna det faktum att han inte längre kontrollerar Libyen, sade presidenten.

Ett uttalande från NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen löd: ”Khaddafi-regimen håller uppenbarligen på att falla sönder. Ju förr Khaddafi inser att han inte kan vinna striden mot sitt eget folk, desto bättre.”

Stadsstrider, särskilt strider
mellan byggnader är extremt kostsamt när det gäller mänskligt liv, och kräver välutbildade, högt motiverade trupper, enligt en analys från STRATFOR.

Ifall en strid bryter ut i staden kommer NATO:s stöd till rebellerna sannolikt begränsas av två faktorer. Den första är den höga risken för dödsfall, både för NATO-soldater och för civilbefolkningen. Den andra är att den nuvarande NATO-insatsen, fokuserad på luftstöd, inte innefattar den typen av styrkor som krävs för att inta och belägra stora städer.

Om rebellerna stoppas i belägringen av Tripoli, med dess 2 miljoner invånare, kan även det leda till stort lidande för civilbefolkningen, särskilt om rebellstyrkorna tillgriper granater eller bomber.

I ett uttalande riktat mot tidigare angrepp sade den tärde libyske ledaren över en skakig telefonlinje till statsmedian att, ”Vi kommer offra Tripoli med vårt blod och vår själ”. Signalen från den libyska statstelevisionen blockerades senare samma dag.

Libyska rebeller har kunnat inta en stor militärbas, vilken hållit några av de elitstyrkor som letts av Khaddafis son, och kommit över stora mängder vapen.

Rebellernas huvudsakliga framfart mot huvudstaden startade i den västra staden Zawiya, vilken rebellerna intog i lördags. Enligt AFP fick de hjälp av rebeller i staden och rebellstyrkor som anlände via havet.

I söndags arresterade rebellerna Khaddafis andra son Saif al-Islam i Tripoli.

Både Khaddafi och Saif al-Islam är efterlysta av den internationella domstolen (ICC) för brott mot mänskligheten.

ICC bekräftade i söndags arresteringen av Saif al-Islam och sade att domstolen kommer hålla kontakten med rebellernas övergångsråd gällande överlämnandet av Saif till ICC.

Sedan starten av de stora upporen i Libyen i februari i år, vilka inspirerats av liknande händelser i Tunisien och Egypten, har Saif visat sig vara en nära allierad till sin far och blivit ett ansikte utåt för Khaddafis politik.

Översatt från engelska