Rawfood-hummus utan ärter
Hummus utan ärter är läckert med råkost, i pitabröd, på kex eller smörgås. (Foto: Photos.com)


Jag älskar det här receptet eftersom det går löjligt snabbt, är enkelt och laddat med mycket smak. Ärtfritt är snällare mot magen och soltorkade tomater ger en fyllig smak.

Du behöver en snabb mixer för att få en riktigt mjuk och slät konsistens. Om du inte har en mixer kan du använda matberedare. Det kommer att ge en mer rustik känsla men smaken blir ändå utmärkt.

Eftersom jag har svårt att smälta kikärter gillar jag det här receptet och framför allt smakkombinationen av soltorkade tomater och paprika. Det finns en sötma och syrlighet som verkligen gör sig bra i denna råa vegan-dip.

Om du vill ha lite sting kan du lägga till cayennepeppar, lite mild pepparfrukt eller röda chilifrön. Smaka av dippen innan du tillsätter kryddorna. Du kanske gillar  den som den är, med bara en gnutta havssalt. Hur som helst, den här dippen är en vinnare.

Recept på hummus

1 normalstor, hackad och skalad squash
1 normalstor, röd paprika
1 dl soltorkade tomater
1- 1 1/2 matsked finhackad vitlök efter smak
1 dl rå tahini (sesampasta)
1/2 dl citronjuice
1 msk kallpressad olivolja
1/2 msk havssalt
1/4 msk paprika

(cayennepeppar efter smak för den som vill)

Lägg alla ingredienser i mixern och kör tills den är slät och krämig.
Det blir cirka 3,5 deciliter av satsen.

”Mat har blivit ett sätt att uttrycka sig själv på”

Svensk eko-certifiering bortser från miljöproblem i Kina

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri