Raw food café på Österlen
(Foto: Madeleine Almberg, Epoch Times Sverige)


Raw food har på senare tid fått allt mer uppmärksamhet i media, men vad är då hemligheten bakom denna diet. Vad är det som lockar allt fler människor att anamma denna livsstil?

Intresset för att äta smalt, ekologiskt och nyttigt är stort och raw food inspirerar till att äta en hälsosammare kost med mer enzymer, vitaminer och mineraler. Den sägs bromsa åldrandet, öka energinivån, stärka immunförsvaret och motverka olika sjukdomssymptom.

Vilda Rosenblad driver tillsammans med sin man Erik Rosenblad Kiviks Lilla Råa, ett raw food-café på Österlen.

– Jag hade under många år försökt leva hälsosamt, men inte lyckats få någon struktur. Efter en semester på Island, då vi hade ätit sämre än vanligt, läste jag en artikel i Hälsa om Living Food Institute i Värmland och åkte dit samma helg. Det blev vändpunkten och efter det ville jag inte äta lagad mat mer, berättar hon.

Raw Food bygger på ekologisk mat, som inte hettas upp till mer än 42 grader. Enligt raw food-anhängare bevaras då alla de näringsämnen som finns i maten och när man hettar upp maten frigörs dessutom gifter som kroppen tagit upp.

– Jag lever nu till största delen på raw food, men mitt mål är 100 procent. Då mår jag som allra bäst, berättar hon. Sedan jag började med raw food har jag blivit av med min migrän, illamående och stressmage. Jag och Erik hade försökt få barn i ett år, men det var först när vi båda varit råa i 2-3 månader, som jag blev gravid.

Raw food dieten inkluderar frukt, grönsaker, groddar, örter, alger, nötter och frön. Genom att mixa, torka, göra juice och grodda, kan man tillaga välsmakande och näringsrik mat, allt från smoothies till biffar och efterrätter.

Finns det då inga nackdelar med raw food? 

– Det är svårt med det sociala, berättar hon. Det är också svårt när man är utsatt för psykiska utmaningar. Under hela livet har man lärt sig att trösta sig med lagad mat, oftast skräpmat och hamnar man i en dålig cykel, kan den vara svår att bryta, men man får inte vara för hård och döma sig själv, då får det oftast motsatt effekt.

Efter att paret i flera år jobbat som hotelldirektörer i Stockholm, tröttnade de emellertid till slut på allt slit och flyttade ner till Österlen, för att förverkliga sin dröm om ett eget raw food-café. 

– Det tog mycket längre tid än beräknat att få allt klart, för att kunna öppna cafét och i början var det väldigt nervöst att servera mat mot betalning, men det är väldigt givande, säger hon. Att vara verksam på en liten ort innebär att vi får träffa många människor som först är misstänksamma, men sedan blir riktigt positivt förvånade.

Kiviks Lilla Råa var öppet tre månader under sommaren och cafét utvecklas hela tiden. Till nästa år ska lokalen bli dubbelt så stor, med en ovanvåning som passar för kurser och föreläsningar, samt att butiken blir större. Dessutom driver de en webshop. 

– Webshopen var mest tänkt som en bisyssla, men den har växt explosionsartat, tack vare vårt annorlunda sätt att ta hand om våra kunder, säger hon.