”Ratters” ser dig genom din webbkamera
En ung kvinna bevakas genom sin webbkamera (skärmbild från buzzpatrol.com)


Så kallade ratters är en av de nya typerna av lömska datorspioner. De specialiserar sig på att på ett diskret vis spela in filmer och ta bilder genom webbkameror hos hackade personer. Sedan läggs dessa bilder och videos ut på allmänna forum och delas med andra hackare.

I en detaljerad artikel i Ars Technica upptäckte journalisten Nate Anderson mer än 134 sidor med inlägg på hackforums.net, innehållande bilder och filmer av intet ont anande kvinnliga användare. En del var inspelade direkt från webbkameror medan andra var kopierade från hårddiskarna.

”Att kalla merparten av dessa personer ‘hackers’ är en verklig otjänst mot hackers överallt. Det krävs nu minimalt med tekniska kunskaper för att sprida en RAT [fjärrstyrningsprogram, övers. anm.] och skaffa slavar”, skrev Anderson. ”Alla vanlig RAT-mjukvara har en vy med en kontrollpanel där man kan se alla slavar för tillfället, deras lokalisering och statusen på deras maskiner. Med några få klick kan operatören börja titta på skärmen eller genom webbkameran på alla slavar som är inloggade för tillfället.”

Ratters kan vara både professionella hackers och nybörjare som får tag på den senaste fjärrstyrningsprogramvaran [RAT – Remote Access Tool] som finns tillgänglig gratis på hackerforum. De placerar ut filerna, förklädda, på populära torrent-sajter eller på en av alla hundratals obevakade nedladdningssajter. Mjukvaran integreras med en musikfil eller ett gratisprogram som icke ont anande användare kan ladda hem.

När programmet laddats hem har rattern nu nästan fullständig tillgång till offrets dator. Sedan kan de samla in bilder och filmer från dessa ”slavdatorer”. Förutom att de skamlöst spelar in och lägger ut bilder och filmer så terroriserar ratters sina offer genom att visa grafiska bilder, öppna DVD-driven och att använda talapplikationer för att ”kommunicera” meddelanden.

Fjärrstyrningsprogram är tyvärr lagliga och har funnits under lång tid. De flesta fjärrstyrningsprogrammen används för att hitta stulna laptops eller för att hjälpa anställda med deras datorer.

För rättsväsendet är det svårt att gripa ratters. Det finns dock vissa grundläggande metoder för att säkerställa att man har kontroll över sin dator.

1) Var uppmärksam på ljuset från webbkameran. Om din dator är i farozonen och rattern kopplar in sig på webbkameran så slås ljuset på. Det finns detaljerade diskussioner på olika hackerforum hur dessa ljus kan kontrolleras, något de anser är väldigt svårt.

2) Undvik torrent-sajter och andra knepiga nedladdningssajter samt skum e-post.

3) Installera de senaste versionerna av antivirusprogram, antimalwareprogram och brandväggar. Glöm inte att uppdatera din PC regelbundet. Uppdatera pluginprogram som Flash och Java.

4) Använd aktivitetshanteraren för att se vilka program som körs. Om du hittar något konstigt, koppla ned dig från internet och rensa datorn med hjälp av säkerhetsprogram.

5) Täck över webbkameran med en bit papper.

Översatt från engelska