Rättegången uppskjuten för Vietnameser som anklagas för radiosändningar till Kina
(Foto med särskilt tillstånd av Vu Duc Trung.)


I ett överraskande drag som tyder på internationell inblandning har rättegången mot två vietnameser som häktats för kortvågssändningar till Kina skjutits upp.

Vu Duc Trung och hans svåger Le Van Thanh utövar qigong -och kultiveringsmetoden Falun Gong. De greps i juni 2010 anklagade för att ha sänt kortvågsradioprogram till Kina från en bondgård i Hanoi med information om förföljelsen av Falun Gong. De har suttit häktade utan möjlighet till borgen och deras familjer har fått veta att fallet är politiskt och har inte fått tillåtelse att besöka dem.

Vietnam är fångad mellan de motstridiga kraven från den kinesiska regimen, som har försökt att ”utrota” utövandet av Falun Gong under snart 12 år, och världssamfundet som är oroad över kränkningar av tryck- och religionsfrihet.

De officiella anklagelserna, som Epoch Times tagit del av, visar att de två greps på uppmaning av den kinesiska regimen.

Den här veckan har mediabevakare och mänskliga rättighetsgrupper tagit strid för Trung och Thanhs svåra situation. Reportrar utan gränser och Falun Dafa Information Center har publicerat artiklar om deras fall.

Dessutom har media runt om i världen börjat skriva om fallet med reportage av Associated Press, AFP och Radio Australia .

Deras advokat, Tran Dien Trien, hävdade i en skrivelse till ministeriet för offentlig säkerhet i oktober 2010 att brottsåtalet mot hans två klienter inte var giltigt. Trien yrkade på att Trung och Thanh skulle släppas ur häktet och bötfällas för sändning utan licens.

Triens kontor bekräftade på torsdagsmorgonen att rättegången hade skjutits upp men hade ingen information om vad den vietnamesiska regeringens nästa steg kommer att bli.

Översatt från engelska