Rättegången mot journalisterna återupptas
Den svenska journalisten Martin Schibbye (andra från höger) talar med sin advokat Abebe Bakha i etiopisk domstol den 1 november i Addis Abeba. (Foto: AFP/Jenny Vaughan)


På tisdag den 6 december fortsätter rättegången mot de två fängslade svenska journalisterna i Addis Abeba i Etiopien.

Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson sitter fängslade i Etiopien sedan den 1 juli. De greps i den etiopiska regionen Ogaden och sitter nu åtalade för bland annat terrorbrott. 

I juli startade Reportrar utan gränser tillsammans med Svenska Journalistförbundet och en grupp av Johan Perssons och Martin Schibbyes kollegor en insamling till deras advokat- och andra kostnader.

Vid frukostmötet den 2 december om ”De fängslade svenskarna i Etiopien”, berättade Lars Gunnar Erlandsson, styrelseledamot för Reportrar utan gränser, att privatpersoner och organisationer har hittills skänkt en halv miljon kronor.

Även om det är en hel del pengar vet inte Erlandsson eller Svenska Journalistförbundets vice ordförande, Ulrica Widsell, om de kommer att räcka till advokatarvoden och andra kostnader under den rättsliga processen i Etiopien.

I ett youtube-klipp från Reportrar utan gränser (RUG) och OmVärlden-seminariet berättar Martins Schibbyes fru om situationen för de två fängslade journalisterna.

– De sitter i Kalidfängelset
som är för 10 000 fångar, i en plåtbarrack med runt 250 fångar. Det är väldigt tufft. Martin har beskrivit det som en flipperkula eftersom det är så trångt. De har strålkastare dygnet runt och tv-apparater på hög volym. Människor skriker och gråter, sade Linnea Schibbye Steiner.

Tidigare har inga utländska journalister fängslats i Etiopien. Den amerikanska journalisten Heather Murdock, som gjorde ett uppdrag i närheten av Ogadenområdet för Voice of America, blev utvisad även om hon hade varit i kontakt med gerillan ONLF, skriver Jesper Bengtsson, Reportrar utan gränser, Ulrika Knutsson, Publicistklubben, Ola Larsmo, Svenska Pen och Jonas Nordling, Svenska Journalistförbundet, alla ordförande i respektive organisation.

Det är oklart varför de två svenska journalisterna fängslades.

– Kanske använder Etiopiska staten Johan och Martin som ett skräckexempel, menar Widsell.

Fakta om Etiopien och pressfriheten

Etiopien ligger på 139:e plats av 178 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. I Freedom Houses pressindex 2011 hamnar Etiopien på 168:e plats av 196 länder.
Ogaden ligger i Etiopien vid gränsen mot Somalia och nästan hela befolkningen är muslimer av somalisk härkomst.
Somaliska trupper invaderade Ogaden 1977. 1978 drevs de tillbaka av sovjetiska trupper som allierat sig med etiopierna.
Senaste konflikten har pågått sedan 1984 då ONLF-gerillan tog upp vapen mot centralregeringen.
Gerillans krav har varierat mellan full självständighet, anslutning till ett ”Storsomalia” och större självstyre inom ett mångetniskt Etiopien. Etiopien anklagar ONLF för att vara terrorister, understödda av ärkefienden och grannstaten Eritrea.

Källor: Reportrar utan gränser, Freedom House,TT.