Ratko Mladic arresterad för krigsförbrytelser i Serbien
Hatidza Mehmedovic, en bosnisk muslimsk kvinna som överlevde grymheterna i Srebrenica år 1995, ber framför minnesmuren med namnen på offren i den bosnisk-serbiska offensiven i juli 1995, den 26 maj 2011 i Potocari nära Srebrenica (Foto: Elvis Barukcic/AFP/Getty Images)


Den före detta bosnisk-serbiske överbefälhavaren, som hållit sig undan i 16 år, arresterades av serbisk polis för krigsbrott för att ha dödat fler än 8000 civila.

Ratco Mladic, 69, åtalades av den Internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien (ICTY) år 1995, och Serbien har alltsedan dess varit hårt pressat från det internationella samfundet att verkställa arresteringen. Han ansågs vara den värste förbrytaren ännu på fri fot efter inbördeskriget i Bosnien 1992-1995.

Särskilt anklagas han för att ha dödat omkring 8000 obeväpnade män och pojkar i Srebrenica – det värsta massmordet på civila sedan andra världskriget. Han anklagas också för att ha beordrat krypskyttsattacker och bombningen av Sarajevo, vilka dödade och skadade tusentals fler civila. Totalt åtalas han för elva fall av folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott.

-Bara timmar innan hans styrkor slaktade tusentals civila i Srebrenica delade Ratko Mladic ut godis till muslimska barn och lovade att deras föräldrar skulle ges en säker passage. Efter mer än ett decennium, och halva tiden på flykt, har rättvisan till slut hunnit ifatt den man som personifierade brutaliteten i kriget i Bosnien, sade Richard Dicker, chef för Human Rights Watch’s International Justice Program i ett uttalande.

Nyheten om Mladics gripande hyllades av människorättsgrupper och internationella organisationer som ett stort steg mot att internationell rättvisa skipas, trots att det sker 16 år efter att han åtalades.

Mladic arresterades av den Serbiska säkerhetsinformationsbyrån och skickades till FN:s kontor i Haag för att ställas inför rätta.

Serbiens president Boris Tadic hyllade arresteringen som en förbättring av Serbiens image. 
-En svår period i vår historia är över och Serbiens rykte är inte längre fläckat, sade han till den lokala radiostationen B92.

Han tillade att arresteringen säkerställer ”rättsstaten och att vårt arbete med att söka efter dem som misstänks för krigsbrott kommer att höja Serbiens trovärdighet i fråga om moral på den internationella arenan”.

Mladic har levt fritt i Serbiens huvudstad Belgrad, till och med efter åtalet mot honom 1995. År 2001, efter att förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic arresterades, gick generalen dock under jorden.

Han greps till sist tidigt på torsdagsmorgonen i byn Lazarevo, i provinsen Vojvodina, cirka 80 km norr om Belgrad, sade justitieminister Slobodan Homan till BBC.

Human Rights Watch lovordade den serbiska regeringen för att ha utfört arresteringen.
-Den serbiska regeringen har visat avsevärt mod när den arresterade Mladic inför ögonen på den aggressiva oppositionen från den hårda linjen, sade Dicker.

På samma sätt prisades Serbiens ledare av EU, som hade agiterat för gripande av Mladic.
-Jag gratulerar president Tadic och Serbiens regering för denna modiga handling, sade EU:s ordförande José Manuel Barroso i ett uttalande.

För mycket av det internationella samfundet och människorättsförespråkarna skickar arresteringar sådana som denna av Mladic, signaler till förövare av grova brott – såsom Libyens Muammar Gaddafi och Sudans president Omar al-Bashi – om att vilken hög position de än innehar, eller hur många år som än passerar, så kommer rättvisa att skipas. Båda männen står anklagade för krigsbrott vid den Internationella brottsmålsdomstolen.

-Även om vi aldrig kommer att kunna föra tillbaka dem som mördades, kommer Mladic nu att stå till svars inför sina offer, och världen, i en domstol, sade president Barack Obama i ett uttalande.

Serge Brammertz, åklagare för ICTY, åberopade också offren, och beskrev arresteringen som det som kom först och främst för hedrandet av offren. De har ”utstått fasor som inte går att föreställa sig – inklusive folkmordet i Srebrenica – och upprättelse för deras lidande skulle ha skett för länge sedan”, sade han i ett uttalande.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/gen-ratko-mladic-arrested-for-war-crimes-in-serbia-56838.html