Rapporter om diskriminering i Kina efter massakern i Kunming
Kinesisk paramilitär bevakar utanför platsen där terroristattacken ägde rum vid tågstationen i Kunming, Yunnanprovinsen, den 3 mars. Uigurer har diskriminerats efter attacken, vilket lett till diskussioner i Kina. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Några kineser har höjt rösten mot den hårda taktik som polisen använder mot folk i Xinjiang i efterdyningarna av den våldsamma knivattacken vid tågstationen i Kunming i södra Kina. Uiguriska separatister från Xinjiang fick skulden för den.

Efter att åtta personer beväpnade med knivar dödade 20 personer och skadade över 140 den 1 mars sade kinesiska propagandamyndigheter att det var en terroristattack orkestrerad av ”separatister från Xinjiang”. Xinjiang är hem för den turkisktalande uiguriska minoriteten som är muslimer.

Efter händelsen trappade polisen upp sina inspektioner mot personer som identifieras som uigurer, och man har slagit till mot hus, krävt boendetillstånd, och begärt att personer från Xinjiang ”omedelbart rapporterar” när de går ut eller flyttar in på nya adresser.

”Om ni ser personer från Xinjiang som bor här, driver rörelser, reser och så vidare, rapportera omedelbart till Xianhus polisstation”, löd ett meddelande från en polisstation den 2 mars i staden Nanning i Guangxiprovinsen, som gränsar till Yunnanprovinsen, där attacken ägde rum.

Liknande meddelanden har utfärdats i andra städer. Ett tryckt meddelande från en polisstation utfärdades den 4 mars i staden Xining, huvudstaden i Qinghaiprovinsen, som lades ut på Twitter.

Meddelandet löd: ”Från och med i dag måste alla husägare i distriktet som är från Xinjiang, är uigurer eller tibetaner komma till polisstationen och anmäla sig.”

Kravet har skapat heta
diskussioner på internet. Många kineser tyckte att det var diskriminerande och krävde en förklaring.

En ung uigur med namnet Ablet tvingades bort från sin hyrda bostad i staden Dali i Yunnanprovinsen den 2 mars bara på grund av sin uiguriska identitet, enligt en nätanvändare i Dali som kommenterade på Weibo, en Twitterliknande plattform.

Polisen har försökt straffa hyresvärden för att inte ha anmält Ablet som uigur och hjälpte hyresvärden att vräka honom.

Inlägget började sedan uppmärksammas i medier och bland allmänheten och man såg det som diskriminering, vilket resulterade i att Ablet fick en ursäkt från den lokala polisen.

Den intensiva rapporteringen om attackerna i Kunming i kinesisk press, som ofta använde termer som ”Xinjiangseparatisters terroristattack” som rubriker, tillsammans med att angriparna identifierades som ”personer från Xinjiang” och ”uigurer” väckte hat och panik mot uigurer som etnisk grupp, enligt många i Kina.

Historier cirkulerar på nätet om invånare i Xinjiang som nekats att få bo i hotell eller ta en taxi. Många inlägg på Kinas sociala medier har gjort att händelserna har fått uppmärksamhet.

Många kineser har generellt visat sin sympati för uigurer och bett myndigheterna att inte skapa etniskt hat.

Skådespelerskan Tong Liya, som själv är uigur, sade: ”Våldsamma terrorister representerar inte någon etnisk grupp. Projicera inte ilskan mot terrorister på en etnisk grupp eller ett område.”

Wang Jingchun, som också skådespelare, skrev: ”Jag föddes och växte upp i Xinjiang. Handen på hjärtat, folket i Xinjiang är verkligen godhjärtade, omsorgsfulla och gästvänliga.”

Internationella uiguriska grupper har ifrågasatt den kinesiska regimens hastiga slutsats om angriparnas identitet och hur de senare gick tillväga för att stänga ned oberoende rapportering om det. De krävde också att få veta varför den kinesiska internetcensuren raderade rapporter och bilder om händelsen.

Vissa experter sade att den hastiga slutsatsen underlättade den officiella versionen.

”Våldsamma händelser som har med Xinjiang att göra kan användas av kommunistpartiet för att bygga upp konsensus i samhället”, sade Wen Zhao, en rutinerad expert på kinesisk politik i Toronto, i ett email. ”Partiet vill få det kinesiska folket att inse att utan dem vid makten, kommer landet att splittras, folkets säkerhet kommer inte att skyddas och ’terrorister’ kommer att härja fritt.”

Det har dykt upp etniska
oroligheter i Xinjiang, som aktivister hävdar är ett resultat av partiets kolonialistiska tillvägagångssätt för att kontrollera området.

”Partiet har misslyckats med att kontrollera Xinjiang, och kan inte hitta någon väg ut. Så det hittade en fiende att kasta skulden på”, sade Heng He, politisk analytiker på New Tang Dynasty Television. ”Partiet kan nu använda attacken som ursäkt för sitt våldsamma agerande. Nationalism är alltid lätt att väcka upp och dra fördel av.”

Översatt från engelska.