Rapport om Zhou Yongkangs arrestering: Typexempel på maktkampen i Beijing, del 2
Kinas premiärminister Wen Jiabao (t.v.) går bakom Chongqings partiledare Bo Xilai under öppningssessionen av den Nationella folkkongressen i Folkets stora sal i Peking den 5 mars 2012. Den 14 mars gjorde Wen en del yttranden vid en presskonferens, som uppfattades som ett angrepp på Bo Xilai, och den 15 mars avskedades Bo från sin partipost. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Publiceringen av nyheten att förre säkerhetschefen Zhou Yongkang är under shuanggui, det system med frihetsberövande och förhör som partiet använder mot sina egna tjänstemän, är det senaste skedet i en långvarig maktkamp på högsta nivå inom det kinesiska kommunistpartiet. Läs del 1 här

Dagen efter Ling Jihuas sons dödliga bilkrasch hördes skottlossning i Peking under natten den 19 mars 2012. Rykten kom i omlopp om att Zhou Yongkang försökte utföra en kupp med hjälp av den väpnade polisen i huvudstaden.

Epoch Times fick senare veta att så snart Zhou Yongkangs kuppförsök den 19 mars hade misslyckats hade han förlorat sin makt i Peking. Han kunde bara försöka klara sig fram till sin pensionering vid 18:e kongressen i november 2012. Den dåvarande ministern för allmän säkerhet, Meng Jianzhu, övertog Zhous post.

Eftersom Zhou Yongkang förlorade sin makt har hans offentliga framträdanden bara tjänat till att upprätthålla en illusion av harmoni, som regimen använder för att behålla makten.

Medan den hårda kampen över Bo Xilai rasade inne i ledarskapets komplex Zhongnanhai i Peking i april 2012, lyckades den kände blinde människorättsadvokaten Chen Guangcheng fly från politisk-rättsliga utskottets övervakning i Linyi, Shandong-provinsen, och finna en fristad på den amerikanska ambassaden i Peking.

Chen publicerade en video där han ber Wen Jiabao att grundligt utreda politisk-rättsliga utskottets olagliga förföljelse av honom. Detta orsakade en uppseendeväckande diplomatisk incident, som åter satte politisk-rättsliga utskottet och Zhou Yongkang i rampljuset.

Källor med kontakter
bland ledare på hög nivå i Peking sade till Epoch Times vid den tiden att anledningen till att Chen Guangcheng kunde lyckas fly inte bara var tur eller en slump, utan att det också inbegrep ”hemlig hjälp”.

På natten den 6 maj 2012 spred ett antal kända personer på Weibo och Twitter budskap om att ”något stort kommer att hända i Peking! Wen Jiabao kan komma att avgå”. Detta orsakade stor uppståndelse bland allmänheten och i inhemska medier.

I sin exklusiva rapport avslöjade Epoch Times senare att Wen Jiabao konfronterade Zhou Yongkang under ett möte med politbyrån som hölls runt tiden för Chen Guangcheng-incidenten och bad att Zhou skulle utredas. Zhou kontrade då med att be om en utredning av Wen och hans hustru, och citerade rykten från utlandet om Wen. Zhou fick stöd av Zeng Qinghong.

I ett sällsynt uttalande svarade Wen Jiabao: ”Om min familj eller jag befinns ha begått korruption kommer jag att avgå omedelbart!”

Men Zhou och Zeng framhärdade inte i sin begäran eftersom ryktena om Wens förmögenhet hade fabricerats av en Baidus vd som en del av Zhous och Bos mediekrig och deras plan för maktövertagande.

Zhou Yongkang och Bo Xilai tvingade Google ut från Kina för några år sedan och gjorde Baidu till ett monopol för att kunna styra Baidu-sökning och använda det som ett verktyg för att misskreditera Hu Jintao, Wen Jiabao och Xi Jinping.

Vad som gjorde Jiangs fraktion mest rädd, och fick honom att hata Wen Jiabao så mycket, var att Wen flera gånger under sin mandatperiod nämnde behovet av att formellt ge upprättelse för massakern på Himmelska fridens torg 1989 och förföljelsen av Falun Gong, och också kritiserade att det utfördes organstölder i Kina.

Efter Wang Lijun-incidenten var Wen Jiabao den av de höga partitjänstemännen som var mest besluten att fängsla Bo Xilai. Wen sade en gång: ”De första sex till sju åren, och till och med innan, kunde [vi] se det hemska resultat som förföljelsen av Falun Gong skulle medföra för Kina. Vår undersökning visade att Jiang Zemin använde häpnadsväckande belopp ur landets rikedomar för att förfölja en obeväpnad medborgarorganisation. Det är väldigt absurt att den centrala ledningen inte ens idag har tagit itu med eller löst det här problemet”.

En annan källa hävdade att Wen Jiabao under ett internt möte vid Zhongnanhai sade: ”Utan bedövning, att skörda organ från levande människor och sedan sälja dem för pengar, är detta något som en människa kan göra? Sådant har hänt i många år, vi är på väg att träda tillbaka, det är fortfarande inte löst … Nu när den här Wang Lijun-incidenten har skett vet hela världen det. Att bestraffa Bo Xilai för att lösa Falun Gong-frågan bör vara mycket enkelt”.

Den 14 mars 2012 nämnde Wen Jiabao flera gånger under en presskonferens att även om han skulle dö så vill han ”vara ansvarig gentemot folket, vara ansvarig gentemot nationen …  att få förståelse och förlåtelse från folket”. Det är just på grund av regimens organstölder från levande Falun Gong-utövare som Wen Jiabao kände sig skyldig för att han, premiärministern, inte kunde stoppa det.

Innan den 18:e partikongressen började nådde Jiang-fraktionens förtal av Wen Jiabao en topp. Jiang-fraktionen, företrädd av Zhou Yongkang, använde hemliga agenter från det nationella säkerhetssystemet för att läcka falska korruptionsdokument om Wen Jiabaos förmögenhet till västerländska medier. Syftet var att utmana Hu, Wen, och Xi till en maktkamp under den 18:e partikongressen. New York Times publicerade detta material i en artikel på sin förstasida den 26 oktober 2012.

Senare verifierade Voice of America med bas i Peking att alla engelskspråkiga medier och medier på andra språk fick en mycket tjock rapport om Wen Jiabaos familjs ekonomiska investeringar, inklusive vissa revisionsbyråers certifiering.

Med Bo Xilai i fängelse, som avtjänar ett livstidsstraff för korruption, och Zhou Yongkang under utredning, har Jiang Zemins makt och inflytande blivit minimal. Men att överge Zhou kan nu verka vara Jiangs enda hopp om räddning för sig själv.

Många stämningar har också lämnats in mot Jiang av Falun Gong-utövare i många länder. Påtryckningarna växer över hela världen med krav på att ansvar ska utkrävas av den kinesiska regimen för organstölderna från Falun Gong-utövare.

Jiang kom till makten 1989 efter att ha varit drivande bakom ingreppen på Himmelska fridens torg som resulterade i studentmassakern den 4 juni. Jiang ersatte Zhao Ziyang som kommunistpartiets chef och blev Folkrepubliken Kinas ledare 1993-2003, samt ordförande för den Centrala militärkommissionen 1989-2005.

Jiang inledde förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong i juli 1999, trots invändningar från högt uppsatta partimedlemmar. Även om Jiang ersattes som chef för kommunistpartiet av Hu Jintao år 2004, behöll han betydande inflytande bakom kulisserna som ledare för en fraktion inom partiet.

Jiang satte förföljelsen av Falun Gong under direkt ledning av politisk-rättsliga utskottet, och arrangerade att den förste chefen för politisk-rättsliga utskottet, Luo Gan, blev medlem i den styrande politbyråns ständiga utskott.

Vid Luos pensionering år 2007 såg Jiang till att Zhou Yongkang sattes på de två posterna, som chef för politisk-rättsliga utskottet och medlem i politbyråns ständiga utskott. Zhou Yongkang var Jiang Zemins nevö och tillträdde posten i politbyrån helt och hållet med Jiangs hjälp.

Läs den ursprungliga kinesiska artikeln

Översatt från engelska