Rapport om "2500 ton förfalskad beslagtagen mat"
En fiskhandlare filear fisk i Singapores Chinatown Complex Wet Market den 21 februari 2013. (Foto: Cameron Spencer/Getty Images)


Tusentals och åter tusentals kilo av hamburgare gjorda på hästkött, såväl som "förfalskad" mozzarella, "förfalskade" jordgubbar, ägg och torkad frukt och tusentals liter alkohol med tillsats av frostskyddsvätska, och falsk matolja beslagtogs av Interpol, enligt deras rapport.

Rapporten från den operation som omfattade 47 länder under de senaste två månaderna, visade att man kunde ifrågasätta en del av den mat vi äter. Den visade att en del varumärken saluför livsmedel som kan ha förfalskade ingredienser, som inte finns med bland de redovisade ingredienserna på etiketten.

"Av de närmare 275 000 liter drycker som man hämtat från alla regioner var förfalskad alkohol bland den mest beslagtagna produkten, bland annat i Storbritannien, där det gjordes en räd i en anläggning som gör falsk märkesvodka" meddelade Interpol.

"Tjänstemän upptäckte mer än 20 000 tomma flaskor färdiga att fyllas, hundratals tomma femliters behållare för frostskyddsvätska som hade använts för att göra förfalskad alkohol, samt en omvänd osmosutrustning som användes för att ta bort kemikaliens färg och lukt" sades det i meddelandet.


(Fotoillustration av Justin Sullivan/Getty Images)

(Fotoillustration av Justin Sullivan/Getty Images)

Felmärkt mat preparerade med kemikalier

I Italien var 31 ton fisk och skaldjur märkta med "färsk", men var i själva verket fryst, med tillsatt citronsyra och väteperoxid för att dölja att det faktiskt höll på att ruttna. I Italien gjordes också ett tillsalg i en ostfabrik där man hittade utgångna mejeriprodukter som man preparerat med kemikalier för att få dem att verka färska.

Samtidigt beslagtog egyptiska tjänstemän omkring 35 ton förfalskat smör och en hel fabrik som påstod att man sålde te, stängdes.

Och på andra ställen: "Runt 85 ton kött som olagligt importerats till Thailand utan att det gjorts några tester för att garantera att det följde hälso- och säkerhetsföreskrifterna, förstördes, och polisen sprängde också ett kriminellt nätverk som producerade falsk whisky, och beslagtog nästan 20 000 liter förfalskad alkohol," enligt tillsynskontoret.

Enligt en rapport från Oceana 2014, ökar de falska matvarorna över hela världen. Till exempel är cirka 30 procent av räkprodukterna felmärkta.

Globalt matfusk

"Problemet beror delvis på att det saknas allmän information när du köper dessa produkter, säger forskarna" enligt Time Magazines Sarah Begley. "I många fall erbjuder återförsäljare och restauranger inte alltid information om vilken sorts räka det är eller ursprungslandet, eller om den var odlad eller var den var fångad i världen. Oceana säger att om spårbarheten för skaldjur förbättras så skulle det hjälpa till att minska märkningsbedrägerier och göra det möjligt för konsumenterna att göra bra val."

De länder som deltog i Interpols operation inkluderar Österrike, Belgien, Benin, Vitryssland, Botswana, Bulgarien, Burundi, Colombia, Elfenbenskusten, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Ecuador, Egypten, Eritrea, Estland, Finland, Frankrike, Ungern , Island, Irland, Italien, Kenya, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Paraguay, Peru, Filippinerna, Portugal, Rumänien, Rwanda, Sydkorea, Sydsudan, Spanien, Sudan, Sverige, Tanzania, Thailand, Turkiet, Uganda, Uruguay, Storbritannien, USA och Vietnam.

Översatt från engelska