Rapport från Beowulfs trakter
I det tidstroget rekonstruerade vikingahuset berättade Bengt Nordqvist och visade ljusbilder om fynd från utgrävningar i närheten.


Under arkeologidagen 2008 berättade Bengt Nordqvist, arkeolog från Riksantikvarieämbetet, om aktuella utgrävningar längs riksväg 45, mellan Älvängen och Alvhem, utanför Göteborg. Det är två forntidsplatser som ligger där väg och järnväg nu ska fram, som först måste undersökas.

Området var för 1 700 år sedan en havsvik och förmodligen var det översvämningar från issmältningen på våren som gjorde att när vattnet drog sig tillbaka rasade lera ner. Arkeologerna har med hjälp av en stor grävmaskin grävt sig en meter ner och sedan spolat fram materialet.

Här har man bland annat hittat radialt kluvna plankor, vilka blir mycket starka och elastiska, samt ett bärok, vilket Bengt Nordqvist anser vara mer exklusivt än de guldkragar som hittats i Sverige, för detta är det enda exemplaret. Fynden är mycket bra bevarade tack vare lerans skyddande hölje.

”Vad är det här egentligen, en träbit som är spetsig i båda ändar”, frågade sig Bengt Nordqvist. Han kom fram till att det var ett barn som gjort en båt. Båtarna på den tiden var spetsiga i båda ändar och något segel fanns inte, så leksaksbåten hade naturligtvis inget hål för någon mast.

Elsa Andréen har åkt från sitt hem i Dalsland för att lyssna på föredraget. Hon bodde i Alvhem som barn och numera bor brodern i föräldrahemmet. De är båda intresserade av historia och hon kom hit för att höra hur det gick med utgrävningen och hur det var i riktigt gamla tider. Hon skulle få en aha-upplevelse om en liten stund.

För nästa utgrävningsplats låg i Finnestorp. Det första området visade upp föremål från vardagsmänniskans liv, medan nästa utgrävning var konungarnas plats. Genom det här landskapet kom de ridande efter att ha deltagit i stora slag i Europa. 

Nu började Elsa Andréen spetsa öronen för Bengt Nordqvist börjar tala om Beowulf, som Tolkien skrivit om. Beowulf härskade i Västergötland under 400-talet, sade Bengt Nordqvist som anser att Sagan om Ringen handlar om maktkampen mellan romare, germaner och hunner. 

Under den här tiden förändrades sättet att kriga. Härskarna ute i Europa behövde skickliga krigare. Nordborna utbildade sig ständigt i krigskonsten och var elitsoldater som fick höga positioner hos de krigförande makthavarna

Det här är tiden då ätterna etablerades och då gigantiska fältslag utkämpades. Efter slagen gick segrarna genom slagfältet och tog med sig hem hjälmar och brynjor. De andra sakerna som hittades tog man hem för att offra till gudarna. Gudarna skulle hedras för segern.


Elsa Andréen fick här höra om Beowulf som hon hört om sedan barnsben

Elsa Andréen fick här höra om Beowulf som hon hört om sedan barnsben

Det är dessa offergåvor som nu grävs upp. Det är guld eller förgyllda smycken eller andra detaljer som har ett mycket högt konstnärligt värde. Många föremål har använts till hästar och ridning.

– Här ligger 1 500 år gamla saker och de ser ut som när de hamnade där, säger Bengt Nordqvist.

Efter föredraget berättade Elsa Andréen att hon tyckte det var roligt att höra om Beowolf.

– Min pappa talade alltid om att han ansåg att Beowolf funnits här i närheten. Och han sade alltid att där järnvägen gör en väldig sväng mellan Älvängen och Alvängen, ja, han hävdade att det var Beowolfs hemplats, det hette Arnanäs. Så jag fick en liten aha-upplevelse när jag kom hit för det visste jag inte. Jag kom ju hit för fyndens skull.