loadingMatolja gjord av avfallsolja (shaoshui) i Kina. (Skärmbild från miltt.com)
Matolja gjord av avfallsolja (shaoshui) i Kina. (Skärmbild från miltt.com)
Utrikes

"Rännstensolja" säljs till Kinas restauranger och stormarknader

Feng Yiran, Epoch Times

Matolja gjord på avfallsolja från restauranger och uppskrapad olja från rännstenar och kloaker massproduceras i Kina och kan hamna var som helst , enligt kinesiska mediarapporter. Den kallas ”rännstensolja”.

Den 7 september rapporterade Southern Metropolitan Daily om en anonym man som arbetar i oljeuppsamlingsbranschen. Han berättade detaljerat om den underjordiska verksamhet som går ut på att man använder avfallsoljan från restauranger till att göra matolja i Guangzhou och Dongguan i södra Kina. Han hoppades få slut på den giftiga hanteringen.

Oljan, som kallas ”shaoshui” på kinesiska, produceras genom att man processar fasta och flytande restprodukter från restauranger.

Enligt Southern Metropolitan Dailys källa säljer restaurangerna sitt avfall till grisgårdar. Där kokas det. Den flytande oljan på toppen säljs till småskaliga oljeuppsamlare och det fasta avfallet gör man grisfoder av.

Oljeuppsamlarna säljer restoljan till större affärsmän, som i sin tur säljer den till raffinaderier. Raffinaderierna processar oljan och säljer den till restauranger och stormarknader.

Mannen avslöjade att de flesta gatuförsäljare av mat använder sådan här olja.

– Shaoshui-olja från grisgårdarna kostar 2,15 yuan per halvkilo, sade han.

– Min chef betalar 800 yuan för en tunna med 200 kilo och säljer det till en vinst på upp till 100 yuan per tunna. Vi säljer mellan 100 och 300 tunnor per dag. Den mesta oljan går till raffinaderier för produktion av raffinerad olja. De här raffinaderierna finns på många platser, förklarade han.

Raffinering av restolja har rapporterats runt om i Kina och det finns stora vinster att göra.

Enligt en artikel i Oriental Daily från den 30 juni, avslöjades ett stort nätverk för försäljning och produktion av sådan olja i Peking. Tusentals människor jobbar i den här industrin och skickar olja från restauranger i Peking till Tianjin och Hebei-provinsen för raffinering. Den processade oljan säljs sedan till städer i nordost. Den dagliga produktionen uppgår till 100 ton.

En underjordisk fabrik i Peking hävdade att de kan paketera om den raffinerade oljan till vilket vanligt oljemärke som helst. De har alla sorters förpackningar och falska etiketter från alla märken. De skickar omkring 10 ton av den här sortens ”matolja” till stormarknader och affärer i Peking.

Två experter från Hengyang i Hunanprovinsen i centrala Kina publicerade en rapport på en officiell hemsida som visade hur restaurangavfall i Hengyang processas till ”matolja” i underjordiska raffinaderier.

Det finns omkring 3 000 restauranger i Hengyang, med en årlig produktion av 40 000-50 000 ton avfall. En del affärsmän samlar upp oljan, använder de underjordiska raffinaderierna för att göra ”matolja” av det och säljer det till matförsäljare på gatorna, små familjerestauranger, affärer som säljer friterad mat och marknader på landsbygden, enligt rapporten.

Industrin beräknar att mellan 2 000-3 000 ton av den här sortens olja säljs varje år i Hengyang.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/gutter-oil-sold-to-chinas-restaurants-supermarkets-61590.html

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMatolja gjord av avfallsolja (shaoshui) i Kina. (Skärmbild från miltt.com)
Matolja gjord av avfallsolja (shaoshui) i Kina. (Skärmbild från miltt.com)
Utrikes

"Rännstensolja" säljs till Kinas restauranger och stormarknader

Feng Yiran, Epoch Times

Matolja gjord på avfallsolja från restauranger och uppskrapad olja från rännstenar och kloaker massproduceras i Kina och kan hamna var som helst , enligt kinesiska mediarapporter. Den kallas ”rännstensolja”.

Den 7 september rapporterade Southern Metropolitan Daily om en anonym man som arbetar i oljeuppsamlingsbranschen. Han berättade detaljerat om den underjordiska verksamhet som går ut på att man använder avfallsoljan från restauranger till att göra matolja i Guangzhou och Dongguan i södra Kina. Han hoppades få slut på den giftiga hanteringen.

Oljan, som kallas ”shaoshui” på kinesiska, produceras genom att man processar fasta och flytande restprodukter från restauranger.

Enligt Southern Metropolitan Dailys källa säljer restaurangerna sitt avfall till grisgårdar. Där kokas det. Den flytande oljan på toppen säljs till småskaliga oljeuppsamlare och det fasta avfallet gör man grisfoder av.

Oljeuppsamlarna säljer restoljan till större affärsmän, som i sin tur säljer den till raffinaderier. Raffinaderierna processar oljan och säljer den till restauranger och stormarknader.

Mannen avslöjade att de flesta gatuförsäljare av mat använder sådan här olja.

– Shaoshui-olja från grisgårdarna kostar 2,15 yuan per halvkilo, sade han.

– Min chef betalar 800 yuan för en tunna med 200 kilo och säljer det till en vinst på upp till 100 yuan per tunna. Vi säljer mellan 100 och 300 tunnor per dag. Den mesta oljan går till raffinaderier för produktion av raffinerad olja. De här raffinaderierna finns på många platser, förklarade han.

Raffinering av restolja har rapporterats runt om i Kina och det finns stora vinster att göra.

Enligt en artikel i Oriental Daily från den 30 juni, avslöjades ett stort nätverk för försäljning och produktion av sådan olja i Peking. Tusentals människor jobbar i den här industrin och skickar olja från restauranger i Peking till Tianjin och Hebei-provinsen för raffinering. Den processade oljan säljs sedan till städer i nordost. Den dagliga produktionen uppgår till 100 ton.

En underjordisk fabrik i Peking hävdade att de kan paketera om den raffinerade oljan till vilket vanligt oljemärke som helst. De har alla sorters förpackningar och falska etiketter från alla märken. De skickar omkring 10 ton av den här sortens ”matolja” till stormarknader och affärer i Peking.

Två experter från Hengyang i Hunanprovinsen i centrala Kina publicerade en rapport på en officiell hemsida som visade hur restaurangavfall i Hengyang processas till ”matolja” i underjordiska raffinaderier.

Det finns omkring 3 000 restauranger i Hengyang, med en årlig produktion av 40 000-50 000 ton avfall. En del affärsmän samlar upp oljan, använder de underjordiska raffinaderierna för att göra ”matolja” av det och säljer det till matförsäljare på gatorna, små familjerestauranger, affärer som säljer friterad mat och marknader på landsbygden, enligt rapporten.

Industrin beräknar att mellan 2 000-3 000 ton av den här sortens olja säljs varje år i Hengyang.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/gutter-oil-sold-to-chinas-restaurants-supermarkets-61590.html

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024