Rännstensolja hittad i regeringens matsal
Kinesisk polis undersöker illegal matolja, "rännstensolja", som togs i beslag vid en razzia i Peking den 2 augusti 2010 efter att rapporter gjort gällande att upp till en tiondel av Kinas matolja tillverkas illegalt och kan innehålla cancerogena ämnen. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Allmänna säkerhetsbyrån i Guangdong höll en videokonferens nyligen där de avslöjade att rännstensolja, det vill säga matolja som återanvänts från avlopp och restaurangavfall, hittats i Shenszhens lokalregerings matsal.

Lang, som bor i Shenzhen, sade:
– Det har dykt upp allt mer illegala tillverkare av rännstensolja på senare år. Regeringen har ignorerat det. Det är stor risk att du har rännstensolja i din egen mat om du inte är uppmärksam, sade han. 

Han tillade att det finns många illegala företag i Shenzhen vars enda verksamhet är att samla in avfallsolja från de många restaurangerna i staden. De betalar en liten summa till restaurangen och sedan samarbetar de med ett illegalt raffinaderi, för att slutligen sälja tillbaka oljan till restaurangerna, via en annan kanal. Konsumenterna är offren i sammanhanget, sade han.

Diskussionen under videokonferensen indikerade att myndigheternas kampanj mot rännstensolja varit långt ifrån framgångsrik. Kinas ministerium för allmän säkerhet sade att den totala produktionskapaciteten hos de producenter som upptäckts och åtalats utgör knappt en tiondel av den marknad som experter bedömer finns. 

Detta indikerar hur kraftigt rännstensolja har tagit sig in på Kinas matoljemarknad. I ett stort fall som nyligen avslöjades i Futiandistriktet i Shenzhen beslagtogs tjugo ton halvt processad rännstensolja. 

Det är inget nytt att rännstensolja hamnar på vanliga kinesers matbord och på restauranger, men det är det däremot att den dyker upp i regeringens matsalar. Kinesisk media har kallat det ”oväntat” och ”chockerande”, men vissa kommentarer på nätet raljerade över detta. 

En av dem skrev: ”Tjänstemännen förtjänar allt de får. Det här är troligen det enda sättet att få regeringens uppmärksamhet så de äntligen tar tag i problemet med rännstensolja.” 

Översatt från engelska