Ramverkssågning i Trehörna
En teckning på sågen skissad av en av föreningsmedlemmarna med initialerna R Gomér -98. Den brukar skänkas som tavlor och som uppmuntran till särskilt aktiva medlemmar, berättar Jan Johansson, som varit huvudarrangör för sågardagen. Bilden finns även som vykort. (Foton: Veronica Örfelth / Epoch Times)


Lördagen den 5 maj besökte cirka 300 personer den lilla idyllen vid Sättra Hässelvads gamla ramsåg utanför Trehörna för att se sågen arbeta som den gjorde förr i tiden.

För att hålla den gamla kunskapen vid liv håller Ödeshögs hembygdsförening en sågardag per år. Den dagen är alltid den första helgfria lördagen i maj och detta har man gjort i 25 år.

Via häst och vagn, eller en skön promenad, kunde man ta sig upp till skogen där den ena delen av ”sågarlaget” på ett tiotal personer på gammalt vis sågade ner träden. De använde en dubbelsåg där två personer hjälptes åt med att såga, med hjälp av ett handtag i varje ände.

– Det känns lite riskabelt när vi gör detta med så mycket folk som tittar på, man är lite rädd att något tråkigt ska hända. Alla är inte så försiktiga och går gärna lite för nära, menar en av killarna i laget.

Det fanns även andra exempel på redskap man använde förr vid skogsavverkning. Till exempel fanns där en av de första motorsågarna som tillverkades, den var från 1948 och vägde 25 kilo.

De starka och trogna hästarna väntade tålmodigt på att få ett fullt lass timmer med sig till sågen.

– Det är av mitt intresse för det gamla och att få köra med arbetshästarna som jag gör det här, säger Rolf Fransson, som äger ardennerhästarna Brunte och Bamse.

Sonen Jimmy hjälpte också till med timmerarbetet och hästkörningen.

Väl nere vid sågen någon kilometer därifrån lassade man av timmerstockarna. Där tog den andra delen av sågarlaget på ytterligare ett tjugotal personer vid. Den stora flerbladiga ramsågen sågade itu en av timmerstockarna till ett antal bräder som lades för torkning efter att först ha kantskurits i cirkelsågen.

Via en turbin som suger in vatten kan man reglera hastigheten och generera kraften som går åt till att driva sågverket.

Sågen var från början en kvarn som drevs med vattenkraft via ett vattenhjul. När den sedan gjordes om till såg i mitten av 1800-talet hade den bara ett sågblad. 1882 byggdes den om till nuvarande såghus med flerbladig gjuten ramsåg. Först 1936 när man anlagt en yttre och inre damm med dammluckor byggde man en vattenränna och gjöt grunden till den vattenturbin man nu använder sig av som drivkraft.

Efter arbetsdagens slut fick alla som arbetat och bidragit till den lyckade dagen sin belöning. Ett stort tack från Jan johansson som varit sågardagens chef och en ljuvlig ärtsoppa som hettats upp över öppen eld och serverades tillsammans med hembakt bröd.

Besökarna kunde köpa hembakat bröd och äkta nykokt kaffe som kokats från eldstaden i gamla fina jättepannor. För den lyckosamme fanns det lotter, med vinster som hemmagjord ostkaka och hemgjorda ostar. Tyvärr gick det inte köpa några för den som tog hem nitlotten.


Sågen syns på avstånd, många människor har kommit för att besöka Ödeshögs hembygdsförenings dag vid sågen.

Sågen syns på avstånd, många människor har kommit för att besöka Ödeshögs hembygdsförenings dag vid sågen.


Den flerbladiga ramsågen skär lodrätt genom stocken. En ny stock är på väg in efter att den andra nästan är helt uppsågad till bräder.

Den flerbladiga ramsågen skär lodrätt genom stocken. En ny stock är på väg in efter att den andra nästan är helt uppsågad till bräder.


Grabbarna i sågarlaget visar några gamla verktyg. Från vänster: Bengt Hellgren, Rolf Fransson och längst till höger Lars-Göran Andersson med den gamla motorsågen på 25 kilo.

Grabbarna i sågarlaget visar några gamla verktyg. Från vänster: Bengt Hellgren, Rolf Fransson och längst till höger Lars-Göran Andersson med den gamla motorsågen på 25 kilo.


De sista stockarna lastas upp på vagnen, nu vankas det lunch nere vid sågen.

De sista stockarna lastas upp på vagnen, nu vankas det lunch nere vid sågen.


Ärtsoppa och hembakat bröd smakar bra efter hårt arbete.

Ärtsoppa och hembakat bröd smakar bra efter hårt arbete.