Rädsla, avsky och lite shopping i Bangkok
Thailändska rödskjortor demonstrerar vid Ratchaprasong i centrala Bangkok den 19 november, för att markera sexmånaders dagen sedan arméns dödliga attacker mot anti-regeringsdemonstranterna. (Foto: Pornchai Kittiwongsakul/Getty Images)


I söndags var det svårt att föreställa sig att den livliga vägkorsningen Ratchaprasong i Bangkoks shoppingdistrikt på fredagen återigen varit en plats för tusentals regeringsfientliga rödskjortors demonstrationer.

Inga anti-regeringsposters eller flygblad fanns längre kvar på marken för att vittna om att där bara för några dagar sedan hade varit en folkmassa på över 7000 personer, som blockerade trafiken i flera timmar.

Inte ens en enda sliten vimpel eller ett spår av graffiti fanns kvar för att störa de välklädda Bangkokborna på sin väg in i de flotta shoppingcentrena, som nu dekorerats med icke-religiöst julpynt.

Det fanns heller inget kvar av rödskjortornas propagandamaterial eller souvernirer ”som syftat till att väcka oenigheter i samhället”, vilka den thailändska militärens högste chef i fredags givit order till polisen om att beslagta.

Många av söndagens shoppare var fortfarande ovetandes om de tusentals rödskjortor som för bara några dagar sedan markerade sexmånaders dagen sedan den thailändska militären använde dödliga insatser för att stoppa rödskjortornas ockupation av området i april och maj.


De regeringsfientliga demonstranterna samlas utanför Bangkoks Remand-fängelse där rörelsens ledare hålls sedan de startade aktioner för att markera sexmånaders dagen efter den dödliga arméattacken mot demonstranterna.(Foto: Pornchai Kittiwongsakul/Getty Images)

De regeringsfientliga demonstranterna samlas utanför Bangkoks Remand-fängelse där rörelsens ledare hålls sedan de startade aktioner för att markera sexmånaders dagen efter den dödliga arméattacken mot demonstranterna.(Foto: Pornchai Kittiwongsakul/Getty Images)

Centrum för fredagens demonstration var precis under gångbron där nu stora skyltar redan önskar Gott Nytt År 2011. Under protesterna i april och maj hade demonstranterna satt upp en stor scen på samma plats varifrån deras ledare hatiskt fördömde den Oxfordutbildade premiärminister Abhisit Vejjajivas regering och kallade den en fasad för militären och samhällseliten. De flesta av dessa demonstranter befinner sig nu i fängelse medan en del är på flykt.

Scenen var även centrum för rödskjortornas befästa läger vilket ockuperade nyckelområden i centrala Bangkok. Att hålla dessa områden gisslan var den viktigaste trumfen i det misslyckade försöket att tvinga premiärminister Abhisit att upplösa det thailändska parlamentet och utropa val.

Bara en liten bit därifrån
försöker en enorm Toyota-reklam täcka för resterna av en utbränd handelsbyggnad. Det var en av över 30 mordbränder som sattes igång av rödskjortor som gick bärsärkagång efter att militärens slutliga operation tvingade dem från sitt läger den 19 maj.

Under en period på två månader dödades fler än 90 personer och tusentals skadades, och idag råder ett undantagstillstånd i Bangkok och närliggande områden.

En utbredd censur av media och internet fortsätter, likaså godtyckliga arresteringar och kvarhållanden utan juridisk grund. Samtidigt ser många, särskilt demonstranterna, regeringens försoningsprocess som egennyttig och partisk.

En arrestorder ligger fortfarande ute för den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra— mannen som sägs ligga bakom rödskjortorna. Regeringen har anklagat honom för terrorism.

Under tiden har det gått över en månad sedan en bomb sprängdes i den thailändska huvudstaden, den senaste var i en lägenhet tillhörande en misstänkt regeringsfientlig bombmakare. Han dog i explosionen tillsammans med tre andra som bodde i samma hus.

Ekonomin ser emellertid ljus ut och turister fortsätter att komma till Thailand, om än i mindre skala än förut.

Flera av dessa turister syntes i söndags vid Erawan-templet i ett av hörnen av Ratchaprasongs korsning, där de fotograferade dansare i traditionella dräkter och lokalbor som brände rökelse. Tiggare, unga och gamla, väntade vid templets grind på en möjlig allmosa.

Ovanför templet kom fler potentiella shoppare – turister liksom Bangkokbor – ut från det upphöjda Skytraintåget som just stannat på Chit Loms station. Under armen bar flera av dem söndagens tidning innehållande opinionsartiklar om Thailands framtid. De kom upp för trapporna och passerade två unga, uttråkade soldater i uniform som bar på vapen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46273/