Radioaktivt cesium i havet utanför Japan
En journalist tittar på det skadade kärnkraftverket Fukushima Daiichi i staden Okuma den 28 februari 2012. (Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)


Havsvattnet utanför flera japanska prefekturer har visat sig innehålla radioaktivt cesium vilket sannolikt kommer från kärnkraftkatastrofen i Fukushima, enligt den japanska regeringen.

”Även om man skulle dricka vattnet är strålningsnivåerna som uppmätts inte hälsofarliga”, säger Japanska myndigheter enligt tidningen Mainichi.

Undersökningen genomfördes förra året och visar höjda nivåer av det radioaktiva ämnet i vattnen utanför Niigata, Shizuoka och Iwate. Undersökningen görs varje år nära kärnkraftverk i Japan.

Man hittade omkring 9,1 millibecquerel radioaktivt cesium i vattnet utanför Shizuoka nära kärnkraftverket Hamaoka och två becquerel per kilo i en viss sorts fisk i området.

Radioaktivt cesium är en av människan skapad isotop som bildas under processen med kärnklyvning. Det tar 30 år för hälften av isotopen att sönderfalla vilket gör den mycket giftig för människor.

I en ny rapport från den kanadensiska sajten Straigth.com är experter oroade över radioaktivitet i fisk vilket sannolikt kommer från katastrofen i Fukushima.

Tim Takaro, professor på Hälsovetenskapliga institutionen vid Simon Fraser-universitetet i Vancouver, säger till Straight.com att han rekommenderar andra källor för fisk än just det området.

”Det finns alldeles för många frågor och inte tillräckligt många svar för att säga att allt är okej. Det behövs undersökningar. Jag hyser inga tvivel om det”, säger Takaro i rapporten som publicerades i mitten på juli. Takaro är medlem i den kanadensiska anti-kärnkraftsgruppen Physicians for Global Survival.

Översatt från engelska