Radioaktivitet på flyg till Sverige
STORBRITANNIEN, HEATHROW : Ett British Airways flygplan syns på bilden på Heathrow flygplats i London, 17 August 2006. (Foto: AFP/Carl De Souza)


Små spår av ett radioaktivt ämne som sätts i samband med den ryske exspionen Aleksandr Litvinenkos död har hittats på två British Airways-plan.

Planen har också flugit mellan Heathrow och Arlanda.

Ett tredje plan av samma typ, B767, ska undersökas.

Preliminära resultat visade på ”mycket små spår av ett radioaktivt ämne ombord på två av de tre planen”, hette det.

Alla tre planen kommer tills vidare att förbli ur trafik. Två av dem står i London och det tredje, som finns i Moskva, har ännu inte undersökts, sade British Airways.

Flygbolaget sade sig också ha fått veta att hälsorisken för allmänheten är mycket liten. Men det försöker nu kontakta passagerare som har flugit med de berörda planen.

Enligt det brittiska tv-bolaget Sky News har de berörda planen bland annat flugit tur och retur mellan London och Stockholm den 19, 22, 23 och 24 november med flightnumren BA780 och BA781.

Andra destinationer som planen flugit på från London är Aten, Larnaca, Moskva, Barcelona, Düsseldorf och Wien. Sverige är ett av flera länder som har trafikerats av flygplanen. Hälsorisken bedöms dock vara så låg att det inte finns någon anledning att kontakta läkare, säger Fredrik Gustafsson, presskontakt för British Airways i Sverige.

– Vi har ett internationellt telefonnummer som man kan ringa om man har frågor.

Hur många passagerare som rest mellan Sverige och Storbritannien med de aktuella planen var inte klart vid 21-tiden på onsdagskvällen. Totalt beräknas cirka 30 000 personer ha flugit med planen mellan en rad europeiska destinationer under den fyraveckorsperiod som det radioaktiva ämnet misstänks ha funnits ombord.

Inrikesminister John Reid, som ledde ett möte med den brittiska regeringens katastrofkommitté Cobra på onsdagen, bekräftade att provtagning har inletts på två av planen och överenskommelser gjordes för att kunna ta prover på det tredje planet.

Reid ska informera parlamentet på torsdagen.

Litvinenko avled förra torsdagen av radioaktiv förgiftning. Påtagliga mängder av det radioaktiva ämnet polonium 210 hittades i hans kropp.

Mario Scaramella, en italienare som är expert på den nuvarande ryska underrättelsetjänsten FSB:s föregångare KGB, genomgår medicinska test under brittisk polisbevakning. Han är inte smittad, sade Scaramellas advokat på onsdagen.

Radioaktivitet uppmättes på den sushirestaurang där Litvinenko mötte Scaramella den 1 november. Spår har även hittats på många andra platser i London, däribland Litvinenkos hem, ett hotell som han besökt och den ryske mångmiljardären Boris Berezovskijs kontor.