Räddningskampanj för gripen taiwanesisk medborgare
Chung Ting-pangs mor, fru och dotter utanför den taiwanesiske presidentens kontor, den 27 juni. (Foto: Chung Yuan/Epoch Times)


Anhöriga till den i Kina gripne taiwanesiske Falun Gong-utövaren Chung Ting-pang, informerade nyligen 39 länders diplomatiska representantioner i Taiwan om Chungs situation. Familjen har även skaffat stöd från lokala politiker och driver nu en kampanj för att se till att Chung friges och får återvända hem.

Chung Ting-pang greps den 18 juni när han var på väg hem från en tre dagar lång resa till Kina. Han anklagas för att ha hotat den kinesiska statens säkerhet genom att ha påståtts försökt manipulera TV-sändningar, vilket är en mycket allvarlig anklagelse i Kina.

Efter att han tillåtits meddela sina familjemedlemmar i Fastlandskina om gripandet har Chung inte fått kommunicera med omvärlden eller träffa advokat.

Ett dokument med detaljer om händelsen har skrivits under av Chungs släktingar och en advokat och talespersonen för Falun Gong, Theresa Chu. Detta har sedan faxats till ambassader och departementschefer för ekonomiska och kulturella angelägenheter från de länder som finns representerade i Taiwan. (Landets omtvistade status gentemot Folkrepubliken Kina gör att de flesta länder inte har några officiella ambassader där.)

Chungs släktingar och advokat säger att de kommer att fortsätta med sin kampanj tills Chung har släppts.

Liang Wen-chieh från oppositionspartiet Demokratiska progressiva partiet, sade att det faktum att taiwanesiska medborgare hålls gripna i Kina av politiska skäl gör taiwaneserna mycket osäkra.

– Jag blev chockerad, och jag tror att en majoritet av taiwaneserna inte kommer acceptera det här. Det kan bara leda till mer ansträngda relationer över sundet, sade han.

Liang menar att gripandet av Chung visar partiets ovilja att skydda folkets grundläggande mänskliga rättigheter och säkerhet.

– Det grundläggande skyddet för taiwanesernas liv och värdighet är bara ett tomt löfte, sade han.

Liang har uppmanat det Kinesiska kommunistpartiets ledare att överväga den skada som gripandet av Chung åsamkar det taiwanesiska folket och släppa honom för att relationerna mellan länderna inte ska försämras.

– Vi vet inte om president Ma Ying-jeou har en specifik lösning eller inte, men med tanke på att minst tolv taiwanesiska Falun Gong-utövare förföljts illegalt de senaste tio åren så hoppas vi att Ma gör sitt bästa för att rädda Chung Ting-pang. När någons liv står på spel kan man inte lämna en sådan här fråga olöst, sade han.

Översatt från engelska.