Råd om vinterkräksjukan


Vinterns plågsamma gissel har slagit till igen mot Sveriges befolkning med full kraft. Bland annat i Gästrikland har skolor och dagis drabbats. I december har det varit ett stort manfall bland både barn och personal. Även andra arbetsplatser har blivit berörda. Orsaken är den så kallade vinterkräksjukan.

Vinterkräksjukan är en mag-tarmsjukdom som orsakas av ett calicivirus. Denna magsjuka är extremt smittsam och kan via en enda person smitta ner en hel arbetsplats eller ett dagis. Därför bör man stanna hemma från arbetet, skolan eller dagis minst två dygn sedan man blivit symptomfri.

Sjukdomen är oftast aktuell i november till april med en topp i januari-mars, därav namnet vinterkräksjukan. Vad som skiljer vinterkräksjukan från andra magsjukdomar med magsmärtor, diarre eller kräkningar är det plötsliga insjuknandet.

Personen kan ha från att varit i full vigör bli utslagen av kräkningar, magsmärtor och diarré inom en mycket kort tid. Drabbade berättar att de insjuknat under tiden de varit på väg till bilen för att sätta sig i den och köra till arbetet.

Det är viktigt att försöka dricka små mängder vätska med täta mellanrum, noga tvätta händerna efter toalettbesök och undvika att hantera eller laga mat medan man är sjuk för att undvika att sprida smittan inom familjen. God hygien är a och o.

Inom familjen kan det vara lämpligt att låta den insjuknade familjemedlemmen få ha en egen toalett om man har den möjligheten. Sjukdomen i sig är inte farlig. Enda trösten är att sjukdomen går över av sig själv och efter en till tre dagar brukar man vara återställd.

För den som är sjuklig sedan innan och har nedsatt allmäntillstånd kan vinterkräksjukan bli mer riskabel och även små barn blir fortare uttorkade. Viktigt är att inte bli uttorkad. Om den drabbade har svårt att behålla vätska och endast kissar små mängder, kan det vara tecken på att man börjar bli uttorkad. Bäst är att då kontakta vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen för råd.

För mer information om vinterkräksjukan se Vårdguiden.se