Råd från Svenska ambassaden i Moskva: Ta med skyddsmask
Giftiga partiklar flyger i luften i samband med skogsbränderna och oroar Moskvas invånare som skyddar sig med gasmasker. (Foto: AFP/Andrey Smirnov)


Svenskar som ska resa till Moskva, var försiktiga, skriver Utrikesdepartementet på sin hemsida. Det gäller också vistelse i vissa områden i västra och centrala delarna av Ryssland som alla drabbats av omfattande skogsbränder.

Bara runt Moskva finns det mer än 500 skogs- och mossbränder vilka orsakar en allvarlig smogsituation i huvudstaden. All tillgänglig personal är ute och bekämpar bränderna, skriver SOS International, som har ett team på plats.

Situationen försvåras av ovanligt höga temperaturer, kring 40 grader.

Känsliga personer som äldre, gravida, allergiker och barn bör helst undvika att åka dit. Åker du dit, använd skyddsmask, skriver Sveriges ambassad i Moskva på sin hemsida. Situationen är dålig till och med för helt friska människor, skriver SOS International. 

Vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i april 1986 spreds det radioaktiva ämnet cesium 137. Nu när det brinner i Ryssland frigörs det radioaktiva ämnet som ackumulerats i träd och annan vegetation.

Strålsäkerhetsmyndigheten meddelar på sin hemsida att mängderna som skulle kunna komma till Sverige med röken, är mycket små. Myndigheten har gjort mätningar vid tidigare bränder i Ryssland och konstaterar att det inte innebar några risker för människor, djur och miljö.