Putins Enade Ryssland vann under anklagelser om valfusk
Ryska inrikesstyrkor spärrade av Röda Torget i Moskva under valkvällen den 2 december. (Foto: AFP)


De preliminära resultaten av det ryska parlamentsvalet talar som väntat om en stor seger för president Vladimir Putins parti Enade Ryssland.

Med 38,4 procent av rösterna räknade fick Putins Enande Ryssland 63,1 procent, kommunisterna 11,5 procent, Liberaldemokraterna 9,4 procent och Ett rättvist Ryssland 7,6 procent, enligt den ryska centrala valkommissionen natten efter valet den 2 december.

De två sistnämnda partierna är allierade med Enade Ryssland. Tillsammans får de cirka 80 procent.

Åtta andra partier deltog i valet med fick inte tillräckligt med röster för att tillträda parlamentet.

Redan innan valdagen kom anklagelser om valfusk genom bland annat trakasserier mot oppositionskandidater, hot om uppsägning om man inte röstar på Enade Ryssland och obalanserad mediebevakning av valkampanjen.

Direkt efter att de första valresultaten blev kända kom anklagelser om valfusk från oppositionen, rapporterade BBC från Moskva. Enade Rysslands ledare Boris Gryzlov avfärdade dock effekterna av fusk som betydelselösa och menade att de inte skulle påverka resultatet.

OSCE, den internationella säkerhetsorganisation som hade avsikt att skicka personal till Ryssland för att bevaka valet, hindrades av ryska myndigheterna genom diverse byråkratiskt krångel. Inbjudan från de ryska myndigheterna kom sent och försvårade ansökan om visum. Dessutom begränsades antalet observatörer som får inresetillstånd.

Putins mandatperiod som president utgår i mars nästa år. Enligt ryska grundlagen får han inte ställa upp i val för en tredje period, men han har aviserat att han eventuellt blir premiärminister.