Putins assistent hävdar att Isis utbildats av israeliska agenter i Syrien


Kopplingen mellan Isis (Islamiska staten) och den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, har tagits upp igen, denna gång av en rysk tjänsteman.

Aleksandr Prochanov, en toppassistent till Rysslands president Vladimir Putin, anklagade Israel och USA för att ha utbildat terroristgruppen Isis. Han sade specifikt att agenter från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad var de primärt ansvariga.

"Isis är ett verktyg i händerna på USA. De berättar för européerna att om vi (amerikanerna) inte ingriper, kommer Isis orsaka dig skada", sade han till iranska statliga medier, rapporterar Jerusalem Post.

"De lanserade sin första terrorattack mot oss bara några dagar tillbaka i Tjetjenien", sade han.

Beväpnade angripare attackerade en polispostering och sköt mot en byggnad i Groznyj, som är huvudstad Tjetjenien. I attacken dödades tio officerare.

Iranska statliga medier och tjänstemän har tidigare hävdat att medlemmar i Isis, inklusive ledaren Abu Bakr Al Baghdadi, utbildades av Mossad tillsammans med CIA och brittiska underrättelseagenter.

En tidigare iransk säkerhetsminister, Heydar Moslehi, sade i mitten av oktober att Isis har skapats via "triangeln Mossad, MI6 och CIA", enligt en rapport från Radio Free Europe som citerade Irans statligt drivna nyhetsbyrå Fars News.

Både Iran och USA motsätter sig Isis. Men vissa iranska tjänstemän, inklusive den högste ledaren och militären, motsätter sig den USA-ledda koalitionen mot terrorgruppen.

Emellertid har Iran nyligen anslutit sig till kampen mot Isis. Enligt Reuters och annan media, har Iran utfört flyganfall mot Isis med gamla F-4 Phantom stridsflygplan.

Irans vice utrikesminister, Ebrahim Rahimpour, bekräftade flyganfallen till The Guardian några dagar senare och sade att det var gjort som en begäran från den irakiska regeringen. Han betonade att Iran inte kommer gå med i den USA-ledda koalitionen.

"I den här frågan hade vi inte någon samordning med amerikanerna. Vi har samordnat endast med den irakiska regeringen", berättade Rahimpour för Guardian.

Översatt från

http://www.theepochtimes.com/n3/1132696-vladimir-putin-aide-claims-isis-trained-by-israels-mossad-agents-in-syria/