Putin vill ha samtal om östra Ukraina
Till stöd för Ukraina brände demonstranter ett porträtt av Rysslands president Vladimir Putin under ett massmöte mot den ryske presidenten i Tbilisi den 29 augusti, 2014. Efter att Väst anklagat Moskva för direkt inblandning i den eskalerande konflikt, varnade Nato Ryssland för vad det beskriver som en "flagrant kränkning" av Ukrainas suveränitet (Foto: Vano Shlamov /AFP /Getty Images)


På söndagen tog Rysslands president Vladimir Putin upp frågan om vilken stat sydöstra Ukraina ska tillhöra.

I en intervju i den statliga ryska televisionen sade Putin på söndagen att samtal ska hållas omedelbart, och inte bara om tekniska frågor, utan om den politiska organisationen och statlig tillhörighet för sydöstra Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En talesperson för Kreml sade dock att detta inte betyder att Moskva nu godkänner  rebellernas krav på självständighet för det territorium de intagit.

Moskva har länge efterlyst att Kiev ska föra direkta samtal med rebellerna. Kiev säger att de är villiga att ha samtal om fler rättigheter för området men att de inte kommer att tala direkt med beväpnade soldater, skriver Reuters.

Ryska soldater är i Ryssland

Ryssland förnekar Västs anklagelser att ryska styrkor illegalt har korsat Ukrainas östra gräns för att stödja separatisterna.

Utspelet kom efter att EU gav Ryssland en vecka att ändra kurs i Ukrainafrågan eller ställas inför nya sanktioner.

EU skärper sanktionerna

På ett extrainsatt EU-toppmöte bestämdes att EU inom en vecka ska lägga fram nya konkreta förslag på betydande sanktioner mot Ryssland på grund av utvecklingen i Ukraina. Beslutet att införa dem kan sedan ligga på ambassadörsnivå, varken stats- eller regeringschefer eller ens utrikesministrar behöver finnas på plats, skriver SVT.

Men alla medlemsländer tycker inte likadant. Några medlemsländer har redan lagt in sin reservation. Främst Slovakien och Ungern är ovilliga att utöka sanktionerna. EU-ledarna är också helt på det klara med att ryska svarsåtgärder är att vänta.

Utbyte av fångar

På söndagen meddelade ryska medier att tio ryska fallskärmsjägare som tillfångatogs inne i Ukraina kunde återvända hem i utbyte mot 63 ukrainska soldater som korsade gränsen till Ryssland på flykt undan strider tidigare i veckan.