Putin talar idag i FN:s generalförsamling
Rysslands President Vladimir Putin talar idag i FN:s generalförsamling, det var tio år sedan sist. Putin och Obama kommer att träffas under dagen. Foto: Alexei Nikolsky /AFP/Getty Images


Det är tio år sedan Rysslands president Vladimir Putin talade i FN:s generalförsamling. Efter Rysslands senaste militära bistånd till Syrien tror många att Putins tal i kväll kommer att handla om kriget mot Islamiska staten. Under dagen kommer Putin och USA:s president Obama också att träffas.

I Rysslands militära bistånd till Syrien ska det ha ingått stridsflygplan, stridshelikoptrar och pansarfordon och flera ryska styrkor till den syriska militären. Putin ska ha meddelat att det var ett första steg mot en internationell koalition för att konfrontera den Islamiska Staten, enligt Neil MacFarquhar, chef för The New York Times Moskvakontor.

Han säger att Putins plan är att få det internationella samfundet att ge sitt stöd för president Bashar al-Assad och andra regionala aktörer för att kunna distribuera marktrupper. Västerländska och andra regionala regeringar har dock förklarat att Assadregimen måste gå.

När Putin och Obama träffas under måndagen är det första gången på nästan ett år. Även där väntas samtalsämnet vara Syrien.

En tjänsteman på amerikanska utrikesdepartement som vill vara anonym berättar i Washington Post ”Vi är bara i början av att försöka förstå vad de ryska avsikterna är i Syrien, Irak och vi försöker se om det finns ömsesidiga fördelaktiga vägar framåt här.”

Enligt tjänstemannen vill Iraks, Rysslands, Irans och Syriens regeringar besegra Islamiska staten och har kommit överens om att utbyta information om IS.

Putin kommer att tala i FN:s generalförsamling klockan 10.45 amerikansk tid.