Putin söker koalition för att bekämpa IS
USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin skakar hand inför ett bilateralt möte efter den 70:e sessionen i FN:s generalförsamling i FN:s högkvarter den 28 september 2015 i New York. (Foto: Mandel Ngan /AFP/ Getty Images)


Under sitt tal i FN räckte Rysslands president Vladimir Putin ut en hand till generalförsamlingen för att skapa en bred internationell koalition för att bekämpa Islamiska Staten. Putins stöd för Bashar al-Assad och konflikten i Syrien blev huvudämnet, men även Nato, handelssanktioner och miljö nämndes.

Putin sade i sitt tal att det enda sättet att lösa Syrienkrisen var att återställa statsstatus för Syrien under Bashar al-Assad, och att ge omfattande militär och ekonomisk assistans till dem som är kvar i Syrien.

Ryssland överraskade USA för några veckor sedan genom att ge Syrien militärt bistånd, i form av stridsflygplan, stridshelikoptrar, pansarfordon och ryska styrkor.

USA, vars mål har varit att få bort Assad i Syrien, har nu ändrat strategi. Barack Obama meddelade i sitt tal i generalförsamlingen att ”vi ska stödja tyrannen Assad, för alternativet är säkerligen värre”.

Gällande Islamiska staten sade Obama i sitt tal att när en terroristgrupp slaktar oskyldiga och förslavar kvinnor då är det ett säkerhetsproblem för alla nationer. ”USA är redo att samarbeta med vilken nation som helst, inklusive Ryssland och Iran för att lösa konflikten”.

På måndag eftermiddag träffades de två presidenterna själva. Mötet ska ha varit det första på två år. Efter mötet sade Putin att diskussionen hade varit ”mycket konstruktiv, saklig och uppriktig”, enligt The New York Times.

Hälften av Putins och Obamas möte handlade om Ukraina och andra hälften om Syrien, enligt en anonym källa på amerikanska utrikesdepartementet, skriver The New York Times.