Putin möter kinesiska regimens ledare i Peking
Rysslands president Vladimir Putin under en ceremoni med Kinas president Hu Jintao i Peking. (Foto: Mark Ralston/Getty Images)


Rysslands president Vladimir Putin anlände till Peking den 5 juni, tillsammans med flera ryska ministrar och viktiga medlemmar i landets teknik-, affärs-, resurs-och finanssektor.

Efter diskussioner med kinesiska kommunistpartiets ordförande Hu Jintao, sade Putin till reportrar vid en presskonferens att flera avtal hade undertecknats avseende energi, industri, bank, flyg och innovativ tillverkning.

Ryssland är en viktig politisk allierad till Folkrepubliken Kina och Rysslands ledning har under många år försökt tjäna på Kinas växande ekonomi.

Förre presidenten Boris Jeltsin gjorde Ryssland till en pålitlig anhängare av den kinesiska regimen i fråga om centrala politiska frågor under förre kommunistpartiledaren Jiang Zemins tid. Jiang i sin tur kom med flera erbjudanden bakom kulisserna där man överlät mer än 1 miljon kvadratkilometer av kinesisk mark och utmynningen av Tumenfloden till Ryssland 1999.

Efter Jeltsin vidtog Putin liknande, och kanske även mer beslutsamma åtgärder. År 1999 inledde Jiang förföljelsen av Falun Gong och kinesiska regimens politiska och diplomatiska policy fokuserades kring landets en gång mest populära qigongmetod.

Under Putin har flera Falun Gong-utövare arresterats och deporterats till Kina där de mötte förföljelse från den kinesiska regimen. Falun Gong-utövare förbjöds från att hålla storskaliga aktiviteter i Ryssland, och Falun Gongs huvudbok, Zhuan Falun och tre andra Falun Gong-relaterade böcker, förbjöds i Ryssland 2008. En rysk appellationsdomstol bekräftade förbudet 2011 efter en rättslig strid.

En händelse i Moskva den 27 maj antyder att den ryska regeringen kan ha ändrat sitt ställningstagande mot Falun Gong.

Falun Gong-utövare inbjöds att delta i en sportfestival som anordnades av polisorkestern i Moskva. Evenemanget, i närvaro av över 100 000 personer, hölls på Röda torget i Moskva, precis bredvid sätet för Rysslands regering i Kreml. Vid evenemanget visade utövare Falun Dafa-övningar och utförde traditionell kinesisk dans och musik.

Efter att den tidigare politiska tungviktaren, Bo Xilai, avlägsnades i april från sina partipositioner och efter att undersökning av den nationella säkerhetstsaren Zhou Yongkang sattes igång, har rykten spridit sig på kinesiska webbplatser och i utländska medier som tyder på att Jiangs inflytande över kinesisk politik närmar sig sitt slut. Om Jiang blir avsatt kommer förföljelsen av Falun Gong sannolikt att sluta, och uppgifterna om 1989-års massaker på Himmelska fridens torg kan korrigeras.

En kinaexpert, Shi Zangshan från Washington DC, sade att den ryska regeringen kunde ha ändrat sin inställning mot Falun Gong för att testa om Kinas politiska situation verkligen har förändrats. Han sade att det är sannolikt Putin som kände på sig den intensiva interna maktkampen i Kina och såg ett gyllene tillfälle att uppvakta det framtida ledarskapet. Samtidigt kan Putin använda denna möjlighet att köpslå om fler handelsavtal med Kina, sade Shi.

Putin reser härnäst för två dagars regionala säkerhetstoppmöte i Shanghai. Ryssland, Kina och forna sovjetrepubliker i Centralasien kommer att delta i toppmötet.


Översatt från engelska