Pussy Riot dömdes till fängelse för huliganism
Medlemmarna i det feministiska punkbandet "Pussy Riot" Nadezhda Tolokonnikova (vä), Maria Alyokhina (hö) och Yekaterina Samutsevich (mitten) sitter i en bur med glasvägg under en domstolsförhandling i Moskva den 17 augusti​​. (Foto: Natalia Kolesnikova/ AFP)


Domstolen i Moskva dömde de tre unga kvinnorna i den ryska aktivist- och konstnärsgruppen Pussy Riot till två års fängelse på fredagen.

De tre feministiska ryska kvinnorna som är mellan 22 och 29 år, förargade Kreml och fångade världens uppmärksamhet genom att förlöjliga president Vladimir Putin i Ryssland största kyrka, Kristus Frälsarens kyrka i Moskva i februari.

Brottet har rubricerats som huliganism med religiöst hat som drivkraft.

Åklagarna hade begärt tre års fängelse för gruppens bönesång ”Guds moder, kör iväg Putin” i Kristus Frälsarens katedral i februari, före presidentvalet. Försvaret pläderade icke skyldig och såg inga tecken på huliganism i vad de hade gjort, rapporterar webbsidan The Moscow News.

Kvinnorna har 14 månader kvar av sin dom, eftersom de varit arresterade sedan mars. Rop som ”skam” hördes i domstolen efter det att domen tillkännagavs, men dog snabbt ut.

Utanför domstolen skrek folk ”Frihet för Pussy Riot, frihet för Pussy Riot och för de politiska fångarna”  i närheten av Moskvafloden, rapporterar Sveriges Radio.

Framstående oppositionella som oppositionsledaren Alexei Navalny kom till domstolen för att stödja Pussy Riot. Tidigare världsmästaren i schack Garry Kasparov och Sergei Udaltsov greps, liksom flera personer i masker.

Förre ryske finansministern Alexei Kudrin tror att domen kommer att ha en negativ effekt på Rysslands framtida attraktionskraft för investerare.

”Domen i Pussy Riot punkbandets fall är inte bara en händelse i en biografi av tre unga kvinnor. Det är ett slag mot domstolssystemet, men först och främst mot ryska medborgares förtroende”, skrev han på sin hemsida, enligt The Moscov News.

Utrikesminister Carl Bildt har beskrivit rättegången som ”farsartad”, enligt SVT.

Flera andra ledare i den europeiska unionen har kallat den ryska domstolens domslut överdrivet och oproportionerligt.

Kvinnornas advokat Violetta Volkova sade enligt The Moscov News att man kommer att överklaga domen.