Publiken trogen trots regn
Curlinggänget jobbade hårt och vann 3:e priset på 2000 kr i kategorin ”lösnummer”.(Foton: Pirjo Svensson/Epoch Times)


I Göteborg duggade regndropparna tätt på Valborg, men detta hindrade inte att folk gick man ur huse till centrala Göteborg för att titta på den traditionella Chalmerska Cortègen som gick av stapeln för 97:e gången. Man kan nog säga att utan Cortègen (och regnet) skulle inte våren vara sig lik i Göteborg.

Efter tålmodigt väntande dök Cortègen äntligen upp på Gibraltargatan, inte minst alla barn hade väntat med spänning på alla skämt och påhitt.

Det mesta i skandal- och nyhetsväg under året defilerade förbi, inte ens kungen slapp undan skämten. Allt från studenternas svåra bostadsbrist, till rökstoppet på krogarna i Sverige och svårigheterna det fört med sig; ”Förr luktade det rök, nu luktar det svett. Nu måste man ragga med tal förr räckte det med röksignal!, om fildelarnas straff, anti-pirat byrån, ”Vill de musik sprida skall vi se till att de får lida” över olyckan på Essinge-bron; ”När 08-or kör de allt förstör. Drive in nu även i Essingebron”, till Googles censur i Kina; ”The Great Firewall in China! Kom till friheten i Kina”

Bredvid paraden gick Asterix, lilla My och Kalle Anka med andra kända figurer och delade ut godis. Irak-kriget, Bush och fågelsinfluensan var förstås med, likaså Bosse Ringholm,  immigrations-myndigheterna, och icke att glömma alla paradorkestrar såsom Mölndals Paradorkester och alla dansarna.

Curlinggänget fick många skratt, där de kom farande med sina sopkvastar och en jättecurlingklot. Det kom på tredje plats i kategorin ”Bästa lösnummer”.

Två damer, mor och dotter; Inga-Maj och Agneta från Grimmered stod med sina paraplyer vid Chalmers bilparkering där paraden startade; de har sett många parader och kommer nästan varje år. Cortègen hör till vårtraditionen.
– Det är roligt att se Cortègen, det är en tradition, och speglar samhället. Det som ändrats under årens lopp är att den har blivit djärvare, menar Agneta.

Jag hittade också Anneli, en glad student som går på kemi-tekniklinjen, och hade nyss stått på en ställning och gjort klart de sista bokstäverna på ett av flaken. Hon sålde programtidningar för Cortègen. Går det bra att sälja undrade jag.
– Jodo, jag har sålt alla mina, omkring 50 stycken, och nu hjälper jag till med de sista som är kvar.

Anneli var med första gången som byggare och tyckte det var jätteskoj, hon var endast lite nervös för att de inte skulle hinna bli klar med texten på bilen.

Vad var då det mest intressanta i tåget? Berivan Akbal, manager tyckte följade;
– Cortégen för mig betyder Göteborg, att engagera i studentliv, utöver det så betyder det väl glädje och spänning.
Hon tyckte budskapen var många såsom politik, och de var intressanta.
– Detta visar ju på att man också i studentvärlden är engagerad i vad som händer i omvälden. Det som fastnande mest hos mig var den som handlade om censuren i Kina, den där med Google. Sedan är det där med Frankrike, med förorten och alla de där bråken.

Cortègens historia

Det hela började för över 97 år sedan. 1909 samlades alla stans hästdroskor för att åka runt Göteborg i samband med vårens så kallade mösspåtagning. I april 1910 beslutades av elevkåren att man skulle ordna ett organiserat tåg med studentikosa skämt till Valborgsmässoaftonen och så har det skett sedan dess. Den gamla cykeln med det enorma framhjulet fanns med då och är med även i dagens moderna Cortègetåg.
 
I år är det 97:e gången! Cortègen har ställts in endast en gång, och det var på grund av kriget 1940.

Den 20 april börjar 500 driftiga studenter bygga ihop spektaklet, av klenast möjliga material, eftersom allt måste kunna rivas ner och slängas på endast några minuter!

Helnyktert! Sedan 1973 är Cortègetåget ett alkoholfritt arrangemang och för säkerhets skull anordnas heller inga kalas kvällen innan. Som en morot för allt jobb, lovas de bästa ekipagen ett pris och mycket ära.

Källa: http://www.cortegen.se


The Great Firewall of China. “Kom till friheten i Kina!” ropade chalmeristerna på flaket.

The Great Firewall of China. “Kom till friheten i Kina!” ropade chalmeristerna på flaket.På framsidan av lägenhetsmodulen stod det: ”Studentläg. uthyres i 5:e hand” och på sidan ”Studenter lite pengar haver, lägenheterna är små och skaver”


Inga-Maj och Agneta från Grimmered har sett många Cortègetåg. ”Det är en rolig folkfest”.

Inga-Maj och Agneta från Grimmered har sett många Cortègetåg. ”Det är en rolig folkfest”.


Den här gamla cykeln har varit med på Cortègetåget sedan 1910!

Den här gamla cykeln har varit med på Cortègetåget sedan 1910!


En Smurf, Kalle Anka och Asterix delade ut godis till barnen.

En Smurf, Kalle Anka och Asterix delade ut godis till barnen.