Publiken hänfördes av Shen Yun Symphony Orchestra
Familjen Perzan njöt av Shen Yun Symphony Orchestra på Roy Thomson Hall i Toronto den 3 oktober 2015. (Foto: Matthew Little/Epoch Times)


Shen Yun Symphony Orchestra gav en konsert på Roy Thomson Hall i Toronto den 3 oktober. Långa stående ovationer från de 2000 i publiken ledde till två extranummer. Konserten var orkesterns första för i år och inledde en turné till elva städer runtom i Nordamerika.

Framförandet öppnade med det mäktiga ljudet av gonggongen. Erhun, stråkarna, blåsinstrumenten och slagverken anslöt en efter en, tills hela orkestern stämde in. I numret ”Skaparens ankomst” berättas om hur gudomliga varelser kommer ner till jorden och inkarnerar i Kina, där de lägger grunden till en civilisation som kommer att vara i 5 000 år.

Shen Yun Symphony Orchestra, ledd av den internationellt kände dirigenten Milen Nachev, är vid första anblicken en traditionell västerländsk orkester. Men vid närmare betraktande hittar man erhun och pipan, två av Mittens rikets mest majestätiska instrument.

– Jag har lyssnat på många orkestrar tidigare, men det var något annorlunda med dessa instrument. Det vibrerar verkligen i kroppen. Vartenda hårstrå står på ända, sade Javier Alvarez.

Javier Alvarez, som arbetar i restaureringsbranschen, berättade att det kändes som han hade tagits med på en resa.

– Det var en flod av känslor och visualiseringar, från barndomen, filmer, bara vackra bilder som jag har sett förut, platser som jag skulle vilja besöka. Om det var något som jag redan har sett eller om jag fantiserade är jag inte säker på, det var bara mycket levande, sade han.

– Ibland blundade jag och upplevde faktiskt det. Min fru som satt bredvid knuffade till mig eftersom hon trodde att jag sov, men jag ville blunda för att få den där kompletta upplevelsen, utan några störningar från människorna eller ljusen. Det var underbart att själv visualisera det.

– Det var fantastiskt, jag älskade det.

Orkestern utgörs av medlemmar från Shen Yun Performing Arts mindre orkestrar. Shen Yun Performing Arts är ett New York-baserat klassiskt kinesiskt dans- och musikkompani som har turnerat internationellt sedan 2006 och visar upp Kinas gamla traditionella kultur.

Shen Yun Symphony Orchestra spelar klassiska västerländska musikstycken från kompositörer som Tjajkovskij och Sarasate, såväl som sina egna kompositioner.

Iuliana i Roy Thomson Hall efter att ha varit på Shen Yun Symphony Orchestras konsert den 3 oktober 2015. (Foto: Dongyu Teng/Epoch Times)

Iuliana i Roy Thomson Hall efter att ha varit på Shen Yun Symphony Orchestras konsert den 3 oktober 2015. (Foto: Dongyu Teng/Epoch Times)

”Vi känner oss avslappnade och berikade”

En annan person i publiken, Iuliana, som till vardags är revisor, var så tagen av konserten att hon genast förbeställde biljetter till en kommande Shen Yun Performing Arts föreställning i april.

– Efter konserten känner jag mig så berikad. Det var fantastiskt, sade hon.

– Musiken är mycket bra för oss. Vi känner oss avslappnade, berikade som människor och mår andligt bättre efter konserten, sade hon.

– Vi vill komma tillbaka till nästa konsert nästa år.

Vissa i publiken hörde några orkesterns instrument för första gången.

– Jag tyckte att föreställningen var verkligt intressant, sade Richard Perzan.

– Jag njöt verkligen av att lyssna till några av de kinesiska instrumenten, särskilt erhun. Jag tyckte mixen mellan erhun och orkestern var fantastiskt.

Orkestern gav också positiv genklang hos hans unge son Alex.

– Jag är inte så mycket för orkestrar. Men jag tyckte det var bra. Vanligtvis tvingas jag att gå hit. Den här gången tyckte jag det var rätt fint.

Matthew Little och Dongyu Teng rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Symphony Orchestra består av musiker från Shen Yun Performing Arts fyra turnerande kompanier. För information om kommande föreställningar, besök: ShenYun.com/Symphony