Publiceringen av förre premiärministern Li Pengs memoarer från 1989 stoppas
Li Peng (Foto: Wikipedia).


Den hett efterlängtade publiceringen av förre kinesiske premiärministern Li Pengs memoarer, som beskriver de kontroversiella händelserna som ledde fram till massakern på Himmelska fridens torg har stött på problem. Förlaget i Hongkong har tvingats stoppa det planerade boksläppet. 

Omkring 20 000 kinesiskspråkiga exemplar av The Tiananmen Diary of Li Peng hade ursprungligen planerats att börja säljas i Hongkong den 22 juni, men Bao Pu på förlaget New Century Press stoppade maskineriet i fredags eftersom han inte hade copyright på verket, rapporterar Reuters.

Reuters fick tag i ett förhandsexemplar av memoarerna där Li avslöjar att Kinas förre ledare Deng Xiaoping sade att regeringen var tvungen att ”spilla blod” för slå ner protesterna 1989. Memoarerna skrevs 2004 men har stoppats av de kinesiska ledarna som försökt sudda ut alla referenser till den blodiga attacken som ledde till flera tusen dödsoffer. 

– De relevanta institutionerna har informerat om copyrightförhållandena inför publiceringen. Enligt Hongkongs copyrightlagar hade vi inget annat val än att avblåsa våra ursprungliga planer, sade Bao i en telefonintervju med Reuters i lördags.

Hongkong blev kinesiskt igen 1997 efter att tidigare ha varit en brittisk koloni, men har omfattande självstyre under överenskommelsen om överlämnandet. Bao har inte kommenterat hur mycket pengar han förlorat på den uteblivna publiceringen och vad han tänkt göra med de redan tryckta böckerna. Han sade dock att han ”inte var överraskad” över hur mycket Kina ansträngt sig för att stoppa publiceringen.

Kinesiska myndigheter har inte gjort några uttalanden för att vare sig bekräfta eller förneka bokens autenticitet. Bao är dock säker på att memoarerna är genuina.

– Vi har anledning att tro att Li Peng själv skrev den här boken och att han vill att den publiceras, men detta har hindrats av en tredje part, Kinesiska kommunistpartiets politbyrå, sade Bao till Reuters. Politbyrån är partiets beslutsfattande organ med bara 25 medlemmar.

– Hongkongs lagar reglerar inte huruvida man kan publicera under de här förhållandena. Memoarerna har historiskt värde och signifikans och allmänheten har en vilja att få reda på vad som står i dem, så det är naturligt för oss att vilja publicera dem. Det var ett förnuftigt beslut att göra det, sade Bao.

Bao är redan impopulär hos Kinas kommunistregim sedan han publicerade Zhao Ziyangs memoarer förra året. Zhao antas vara den enda dåvarande politbyråmedlemmen som uppmanade myndigheterna att resonera med de protesterande studenterna och som aktivt försökte hindra blodbadet.

Zhao, som senare sattes i husarrest, spenderade de sista 15 åren av sitt liv som fånge i sitt eget hus och dog 2005. Hans memoarer från den turbulenta tiden runt 1989 spelades in på kassettband och smugglades till Hongkong.

Bao Pu är son till Bao Tong, Zhaos närmaste assistent 1989 och den högst uppsatte kinesiske ämbetsman som sattes i fängelse för att ha sympatiserat med demonstranterna. Bao Tong satt i fängelse i sju år och lever fortfarande under hård övervakning i Peking.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37868/