Provinschef som deltagit i förföljelse utesluts ur kommunistpartiet
Den kinesiska antikorruptionsbyrån meddelade den 5 april att Nie Dangguan, tidigare vice borgmästare i Jiangmen, rensats ut ur det Kinesiska kommunistpartiet. (Foto: Sina)


Nie Dangguan, provinsiell politisk tungviktare i södra Kina, har uteslutits ur det Kinesiska kommunistpartiet och fråntagits offentliga uppdrag, meddelade partiets interna utredningsorgan på sin hemsida den 5 april.

Nie Dangguan är offentligt anklagad för förskingring av statliga medel, svågerpolitik, besök hos prostituerade och andra typer av ämbetsbrott. Han har också en ledande roll i förföljelsen av utövare av den andliga metoden falungong, där han beordrat tortyr och tvångsarbete.

Nie Dangguan har tjänstgjort som vice borgmästare, vice partisekreterare och ledare för det politisk-rättsliga utskottet i staden Jiangmen i provinsen Guangdong.

Mäktigt partiorgan

Det politisk-rättsliga utskottet kontrollerar den kinesiska regimens hemliga polis, landets polisstyrkor, rättsväsendet och fängelsesystemet. Utskottet kan ge order om godtyckliga gripanden, tvångsarbete och tortyr av vem som helst som de anser vara ett hot mot regimen.

Falungong, en traditionell och fredlig metod för självkultivering, åtnjöt från början passivt stöd från Kinas regim, men utsågs 1999 till kommunistpartiets fiende. I och med att metoden snabbt ökade i popularitet, bestämde den dåvarande partiledaren Jiang Zemin att den skulle förbjudas och utrotas.

Partiorganisationer som politisk-rättsliga utskottet, där Nie Dangguan var chef, har gett order om en del av de allra värsta övergreppen i förföljelsen.

Två allvarliga fall

Enligt World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong, (WOIPFG), är Nie Dangguan, som dåvarande chef för Jiangmens säkerhetsapparat, direkt ansvarig för att två falugongutövare brutalt förföljts.

I oktober 2012 blev falungongutövarna Feng Qifeng och Li Aiqun i Jiangmen, fängslade och utsatta för tortyr och tvångsarbete. Feng och pensionären Li greps av den lokala 610-byrån, en utomrättslig organisation under politisk-rättsliga utskottet, som bildats enbart med syfte att förfölja falungong. De placerades i Jiangmens fångläger utan rättegång eller formell utredning, enligt minghui.org, en webbplats som informerar om förföljelsen.

2012-10-30-minghui-fengqifeng

Feng Quifeng (Foto: minghui.org)

I arbetslägret tillverkade Feng och Li plastblommor och kosmetiska masker från klockan sju på morgonen till halv tolv på kvällen. Om fångarna inte uppnådde sin dagliga kvot tre dagar i sträck, tvingades de stå orörliga i tre timmar. Om de arbetsvägrade blev de fastbundna i sängen hela dagen och förvägrades gå på toaletten.

Den 9 december 2013 dömde en domstol i Jiangmen i samarbete med 610-byrån, Li och Feng till åtta respektive tre års fängelse. Enligt Minghui blev varken deras familjer eller advokater underrättade.

Feng släpptes från Sihui-fängelset i Guangdong den 22 oktober 2015. Det är fortfarande okänt var Li befinner sig.

VIDEO: Förföljelsen av falungong i Kina

Utrensad säkerhetschef anklagas för religiös förföljelse