Provborrningarna i Kallak påbörjas


Efter protester och motstånd rullade grävskoporna in som planerat på provborrningsområdet i Kallak.

Nordnytt rapporterar att polisen på onsdagsmorgonen röjde undan stenbumlingar från vägen för att gruvbolaget Beowulf AB skulle kunna påbörja provborrningarna, som skjutits upp en vecka efter önskemål från en sameby.

Aktivister som bosatt sig i området har tagit till allt mer drastiska aktioner. Idag hällde en av de demonstrerande bensin över sig, enligt Nordnytt.

När området röjts upp av polisen spottade demonstranter på grävskopan som körde in.

Styrelsen i Jåhkågasska Tjiellde och två personer från Uppsala universitet oroas bland annat över framtida sprängningar i området, i en opinionsartikel i Svd nyligen.

Stora sprängningar medför risker för dammhaveri, då Kallak ligger Intill Parki vattenkraftverk i Lilla Luleälven. Elproduktionen där är viktig för Sveriges totala elproduktion, menar de.

Sprängningarna kan medföra att dammen inte håller och då kommer dammarna nedströms inte heller att hålla. Förödelsen när vattenmassorna drar med sig allt i dess väg skulle bli ofattbar, skriver författarna. De drar jämförelsen med att placera en stor gruva nära Forsmarks kärnkraftverk.

Mark- och miljödomstolen har gjort bedömningen att provborrningarna inte kommer att ha någon omfattande inverkan på miljön. Ifall malmen som provbryts skulle visa sig vara av rätt kvalitét kommer antagligen gruvbolaget att ansöka om storskalig gruvdrift. Då kommer myndigheten att göra en ny bedömning.