Protestvågor när Hu Jintao anlände till Hongkong


Allmänhetens missnöje har nått en rekordhög nivå i Hongkong, 15 år efter överlämnandet till Kina. Staden upplever att den kinesiska administrationen alltmer blandar sig i lokala angelägenheter.

Den kinesiske ledaren Hu Jintao anlände till Hongkong den 29 juni för att delta i festligheterna på 15-årsdagen efter att Hongkong överlämnades till Kina, samt installera näste chef för Hongkong, Leung Chun-ying.

Leung kommer att utredas av den Oberoende kommissionen mot korruption (ICAC) på grund av att sex olagliga tillbyggnader upptäcktes vid hans lyxbostad i förra veckan. Leung kan åtalas för att ha lämnat falska uppgifter under valperioden, efter att ha påstått att han inte hade några icke godkända byggnader på sin egendom. Rykten om att Leung är underjordisk medlem av det kinesiska kommunistpartiet har ytterligare underblåst allmänhetens misstro.

Demonstranter dök upp i närheten av flygplatsen på fredagen, men när de försökte veckla ut sina banderoller kom polisen för att stoppa dem, vilket ledde till slagsmål mellan de två sidorna. I gruppen av demonstranter fanns medlemmar av det politiska partiet League of Social Democrats.

Säkerhetspådraget var fortsatt stort på hotellet i Wan Chai där Hu bodde. Grupper av poliser sågs patrullera lokalerna, medan tunga plastbarrikader satts upp runt hotellet för att hålla demonstranterna utom synhåll för Hu.

Pro-demokratigruppen Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (“Alliansen”) har sett till att en lastbil följer Hu under hela hans vistelse, vilket gör att medlemmarna i gruppen kan upprätthålla sina protester vart han än går. Lastbilen är dekorerad med banderoller med texten ”Gottgör 4 juni-massakern” och ”Vi uppmanar Hu Jintao att genomföra en grundlig undersökning av Li Wangyangs död.” Mystiska omständigheter kring den kinesiske dissidentens död utlöste omfattande protester över hela Hongkong tidigare i juni.

”Alliansen” parkerade också sin lastbil i närheten av Hus hotell, där ordförande för ”Alliansen”, Lee Cheuk-yan hela tiden ropade slagord i mikrofon. Han sade att han hoppas att Hu kommer att kunna höra deras klagomål och se banderollerna som uttrycker deras krav på demokrati.

Många fler demonstranter väntas delta i den årliga 1 juli-marschen som anordnades efter överlämnandet till Kina år 1997. Förra årets lockade marschen över 100 000 deltagare.

I år har marschvägen begränsats av polisen som endast låter demonstranterna hålla sitt möte i ett område utanför Central Plaza. Tidigare har de avslutat marschen på en gångväg i närheten av torget. Polisen angav åtgärder mot terror som skäl för att begränsa demonstrationen. Men Lee, ordförande för en av de grupper som organiserar marschen, anser att polisen använder ursäkten ”för att begränsa vår mötesfrihet … våra konstitutionella rättigheter.”

Hu Jintao besökte också Folkets befrielsearmés garnison i Hongkong på fredag eftermiddag. På kvällen deltog Hu i en välkomstmiddag på Government House, Hongkong-chefens officiella residens. Invigningsceremonin för 4:e chefen för Hong Kong Special Administrative Region kommer att äga rum på söndag på Hong Kong Convention and Exhibition Center.

Tilläggsrapportering av Lam Yih och Leung Lou-si.

Översatt från engelska.

Artikeln på kinesiska.