Protesterna sprider sig till andra arabländer
Protesterande Shiamuslimer i Bahrain bär kistan med en kamrat som dog av skadorna han fick dagen innan i en sammandrabbning med polisen. Begravningen ägde rum i staden Jidhafs nära huvudstaden Manama den 15 februari. (Foto: Adam Jan/AFP/Getty Images)


Inspirerade av framgångarna i Egypten och Tunisien drabbade demonstranter samman med säkerhetsstyrkor på gatorna i både Bahrain, Iran och Jemen igår.

Tusentals människor gick igår ut på gatorna för att kräva frihet från auktoritära styrande. Protesterna hade samordnats med hjälp av Facebook och Twitter.

I Bahrain dödades ytterligare en demonstrant på tisdagen och i Iran har minst en dödats och dussintals blivit skadade, rapporterade statliga medier.

Demonstrationerna startade efter att omfattande offentliga uppror fick president Hosni Mubarak från Egypten och Zine El Abidine Ben Ali från Tunisien att avgå.

Protesterna som fram till nu främst har pågått i Nordafrika har nu spridit sig till det oljeproducerande området runt Persiska viken.

Palestinska News Network rapporterade att 50 000 demonstranter på tisdagen gick ut på gatorna utanför Manama i Bahrain som är ett litet kungadöme vid Persiska viken där också den amerikanska femte flottan är förlagd.

Mängder av människor bar kistan med Ali Abdul Hadi Mushaima, en bahrainsk medborgare som dödades på måndagen när säkerhetsstyrkor sköt gummikulor och hagelskott för att skingra folkmassorna. En person till dödades vid begravningen, rapporterade den officiella Bahrain News Agency.

Landet styrs av en liten Sunnimuslimsk elit och 70 procent av befolkningen med shiitisk härkomst hävdar att de är diskriminerade när det gäller jobb och bostäder.

– Vi ber bara om politiska reformer, rätt till politiskt deltagande, respekt för mänskliga rättigheter och ett stopp av systematisk diskriminering av shiamuslimer, berättade demonstranten Nabeel Rajab för al-Jazeera.

I Jemen drabbade omkring ett tusen demonstranter samman med kravallpolis och regeringsvänner på den femte dagen av protesterna mot president Ali Abdullah Salehs administration.

Fyra demonstranter, däribland en regeringsledamot, skadades av stenkastning. Två av dem fick huvudskador, rapporterar Reuters.

Ali Abdullah Saleh har styrt landet i mer än tre decennier och är en viktig USA-allierad i kampen mot al-Qaida på den arabiska halvön.

På måndagen demonstrerade tiotusentals på Azadi torget i Teheran i Iran, på samma plats där demonstranterna samlades efter det omstridda presidentvalet i juni 2009.

Den officiella nyhetsbyrån IRNA i Iran sade att en person sköts till döds och tiotals skadades i sammandrabbningarna. Ett okänt antal demonstranter greps.

På tisdagen uppmanade parlamentariker att de tidigare presidentkandidaterna Mir Hossein Moussavi och Mehdi Karrubi skulle avrättas. Båda är viktiga personer i den gröna oppositionen, rapporterade Press TV. Båda männen är för närvarande i husarrest.

På måndagen gjorde USA:s utrikesminister Hillary Clinton ett uttalande till stöd för de iranska demonstranterna.

– Vi önskar att oppositionen och de modiga människorna på gatorna i Iran kan få samma möjlighet att gripa tillfället som folket i Egypten gjorde förra veckan, sade hon.

På ett annat håll avgick den palestinska regeringen i ett försök att avvärja kritik över administrationens territorieförhandlingar med Israel som offentliggjordes förra månaden i en serie av läckta dokument.

 

Översatt från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/world/bahrain-now-sees-protests-in-addition-to-iran-and-yemen-51313.ht